FOTO  Sabatina okupila vinare i vinogradare iz 10 zemalja

Sabatina, vina, vinari
... koji se održao od 2. do 5. studenog u primoštenskom Adriatiq Hotelu Zora.

Vinogradari, vinari, vinarske zadruge i tvrtke, znanstvenici i stručnjaci, sommelieri, trgovci, ugostitelji, proizvođači i distributeri vinogradarsko-vinarske opreme te predstavnici resornih ministarstava, razgovarali su o vremenskim nepogodama koje je loza doživjela, o štetnicima koji su se pojavili, o problemima prodaje i o mnogim drugim temama o lozi i vinu.

Cilj je ovog susreta edukacija i informiranje te povezivanje vinogradara i vinara međusobno sa strukom i s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo. Sabatina je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija.

Organizator Sabatine, Zadružni savez Dalmacije, s ciljem povećanja kvalitete i potrošnje te promocije hrvatskih proizvoda, okupio je tim ovlaštenih stručnjaka koji vrše analizu i ocjenu kvalitete i izgleda proizvoda - vina i jakih alkoholnih pića.

Osim iz Hrvatske, Sabatinu su posjetili i gospodarski subjekti iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije.

Uručenjem priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina u sedam kategorija, šampionom autohtone sorte Pošip proglašen je „Pošip Marko Polo 2016.“ Poljoprivredne zadruge Čara s otoka Korčule dok je šampion autohtone sorte Plavac „Dingač, berba 2012. Matuško vina d.o.o. Potomje“.

U takvoj konkurenciji vinari iz Bosne i Hercegovine su postigli zavidne rezultate.

Tako je Zdenko Milas iz Ljubuškog dobio dva velika priznjanja:

 

  • Najbolje otvoreno bijelo vino za Žilavku 2016.
  • Najbolje otvoreno crno vino za Merlot Barrique 2012.

Jedna od pokroviteljica ovogodišnje Sabatine hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir šampione autohtonih sorti je nagradila putom u Bruxelles i posjetom EU institucijama koji će tako dobiti priliku predstaviti svoja vina hrvatskih autohtonih sorti i u samom srcu Europe.