Sa lažnom diplomom profesorice iz Mostara predavala 18 godina

...engleski jezik prvo sa falsificiranom potvrdom, a zatim i diplomom Pedagoškog fakulteta iz Mostara u koji nogom nije kročila.

Slučaj lažne profesorice otkrila je kolegica koja je zbog nje, kao višak, dobila otkaz. Sada kada je pukla bruka i klupko odgovornosti počelo da se odmotava "vruć kesten" jedni drugome prebacuju direktor škole, Školski odbor i prosvjetni inspektor. Po saznanju da je "provaljena", lažna profesorka, preko noći, spakirala se i nestala bez traga. Policija je raspisala potjernicu za odbeglom "profesoricom" i napisala kaznenu prijavu, pišu beogradske Novosti.

Davne 1994. godine na konkurs za upražnjeno mjesto profesora engleskog jezika u Osnovnoj školi "Milan Hadžić" prijavila se i kao jedini kandidat primljena je Sonja Kragulj. Prilikom prijema umjesto diplome priložila je uvjerenje Pedagoškog fakulteta u Mostaru o kvalifikaciji pedagog-nastavnik stečenoj 1987. godine.

Diplomu je trebalo da dostavi kasnije kada bude putovala u Mostar. Srećni što su ipak našli "kvalificiranog" profesora u OŠ nisu mnogo "zakerali".

Kolege "zatečene" slučajem lažne profesorice uvjeravaju kako je ona prema đacima i njima bila za primjer.

Izbjegavala je svaki sukob među zaposlenima, a đacima je bila "majka" prilikom ocjenjivanja.

Kako je vrijeme prolazilo u zaborav je pala diploma profesorice engleskog. Smjenjivali su se direktori i općtinski prosvjetni inspektori uzimajući sve "zdravo za gotovo". Tako se godinama "provlačila" lažna profesorica Sonja čiju diplomu niko više niti je spominjao niti tražio.

Ali, smanjenjem broja učenika pojavio se višak broja profesora engleskog. Mlađa kolegica je dobila otkaz u odnosu na iskusniju Sonju. Otpuštena se žalila, a kako bi sumnjivcima "zatvorila usta" u školi su od Sonje tražili diplomu na uvid i ona je otišla u Mostar. Došla je sa diplomom sa Pedagoškog fakulteta.

Sumnje o vjerodostojnost Sonjinog kako uvjerenja tako i diplome pokazale su se opravdanim", razotkrio je lažnu profesoricu Nebojša Lozić, odvjetnički zastupnik profesorice koja je dobila otkaz.

Radi provjere otpuštena profesorica i odvjetnik "su presavili tabak" i preko Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražili su vjerodostojnost uvjerenja i diplome Sonje Blagojević Kragulj.

U odgovoru iz Ministarstva koji su dobili se kaže "...nije utvrđen bilo kakav dokaz studiranja Sonje Blagojević niti kroz knjige upisanih studenata, niti kroz postojanje dosijea koji glasi na to ime."