Ružičasto jezero koje znanost još ne zna objasniti

Ružičasto jezero koje znanost još ne zna objasniti
Britanski pomorac i hidrograf Matthew Flinders usidrio se kod otoka na svom putu za Sydney. Tijekom 19. stoljeća otok Middle su nastanjivali lovci na tuljane i kitove. Početkom 20. stoljeća na dijelu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena.

Ni danas nije točno poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Godine 1950. skupina znanstvenika istraživala je uzroke boje jezera, no uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Ipak, spekulira se kako je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisutnosti algi koje vole sol poput Dunaliella salina te ružičaste bakterije halobacteria, prenosi Express.hr.

Jedino trajno ružičasto jezero na svijetu No, za razliku od drugih ružičastih jezera koje mijenjaju boju u skladu s promjenama temperture, jezero Hiller je ružičasto cijelu godinu. Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se spremi u neku posudu. Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od oceana dijeli usko područje pješčanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokoj razini soli u njemu, svakako bi bilo zanimljivo za plutati u njemu. Ipak, budući da se otok koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.