Riješite se dugova, korak po korak

Neki su, izgleda, prirodno obdareni sposobnošću upravljanja financijama. Za one koji nisu, vrijeme je da počnu učiti od spretnijih. Ima ih i u našoj okolini, no uglavnom zadržavaju znanje i iskustvo za sebe. Za razliku od njih, neki su ga i podijelili sa svijetom. Jedan od najpoznatijih edukatora u upravljanju financijama je Robert Kiyosaki, autor uspješnice Bogati otac, siromašni otac.

Dobar i loš dug

Osim izlaska iz dugova, otišao je i korak dalje, savjetujući kako "loš dug" pretvoriti u "dobar dug". Da, i to postoji. Dobar dug.

Osim dobrog (koji se sam otplaćuje ili koristi za investicije) i lošeg, još su dvije vrste duga: osigurani i neosigurani. Prvi ima pokriće u hipoteci - primjerice, stambeni kredit ili zajam za automobil. Drugi su dugovi po karticama, potrošački i gotovinski krediti.

Riješiti se treba prvo neosiguranih. Skuplji su i svrstavaju se u stvarno loš dug. Najprije se otplaćuje kartica s najmanjim dugom. Nakon otplate, može se otkazati.

Od duga do investicija u sedam godina

Među Kiyosakijevim najjednostavnijim savjetima za smanjivanje i eliminaciju duga posebna je pozornost posvećena kreditima i karticama. U knjizi Vodič u bogaćenje bez rezanja kreditnih kartica iznio je nekoliko osnovnih postulata:

• Ako imate gomilu kreditnih kartica, izrežite ih sve osim jednu ili dvije. Sve nove troškove koje napravite na preostalim karticama platite svaki mjesec. Ne ulazite u nove dugoročne dugove.

• Pronađite način da dodatno zaradite. To se može činiti teško, no ako ne možete zaraditi još 500 kuna, onda su vaši izgledi da ostvarite financijsku slobodu samo pusti snovi.

• Upotrijebite dodatno zarađeni novac za mjesečnu otplatu duga po samo jednoj kartici po vašem izboru. Po ostalim karticama (ako ste zaglibili, vjerojatno ste davno ušli u revolving), plaćajte minimum koji morate.

• Kad otplatite cijeli dug s prve kartice, prijeđite na drugu i otplaćujte je intenzivno, po istom načelu. Nastavite s tim procesom po svim kreditnim karticama i potrošačkim kreditima. Nakon što otplatite jedan dug, mjesečni iznos kojim otplaćujete idući raste jer imate jedan manje.

• Nakon što se na ovaj način riješite svih potrošačkih i kredita po karticama, na isti način nastavite otplaćivati rate za automobil i stan. Većina ljudi može se osloboditi svih dugova za pet do sedam godina.

• Kad jednom otplatite sve, mjesečni iznos kojim ste otplaćivali dugove preusmjerite u investicije.

Minus je najgori kredit

Kiyosaki ne spominje najgori mogući kredit - dopušteno prekoračenje. U samom je vrhu zaduženja kojih se treba što hitnije riješiti, zato što su im kamate visoke, često blizu zakonskog maksimuma od 15 posto.

Čak je i gotovinski nenamjenski kredit jeftiniji. Koliko? Provjerite u našem Kreditnom kalkulatoru.

Ako ga ne možete eliminirati u kratkom roku, dodatna opcija je zajam osiguravatelja. Korisnici životnog osiguranja od svoje matične kuće mogu dobiti kredit uz kamatu od oko devet posto. A između devet i 15 velika je razlika.

Preuzmite kontrolu

Možete uspostaviti kontrolu nad podivljalim financijama i obuzdati navike trošenja samo ako shvatite da nisu financije krive, već vi. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

• Plaćajte račune na vrijeme kako biste izbjegli trošak opomena i kamata.

• Pronađite najpovoljniju kreditnu karticu s najnižom kamatom i bez plaćanja godišnje članarine. Obično svi kartičari nude korištenje kartice prvu godinu bez plaćanja naknade i članarine. Kad istekne ta godina, bez pardona prijeđite na drugu koja nudi istu pogodnost.

• Podižite gotovinu samo na bankomatima koji ne naplaćuju naknadu, ne na bankomatima banke koja nije izdavatelj vaše kartice. O podizanju gotovine na kreditnu karticu da i ne govorimo.

• Steknite naviku plaćanja gotovinom. Karticu upotrebljavajte samo za hitne slučajeve.

• Napravite svoj proračun i bilježite troškove koje napravite. Kad dođete do granice, pokušajte se obuzdati snagom volje.

• Što god možete, kupujte na sniženjima. Ali, samo prema popisu stvari koji ste prethodno napravili. Vjerujte, neće se sva roba na svijetu rasprodati i ponovo ćete naići na nešto što će vas oduševiti, a bit će sniženo.

• Smanjite troškove energenata: snizite termostat, kupite štedne žarulje i gasite ih kad vam ne trebaju. Ako imate višak novca, investirajte u jeftiniji energent i bolju izolaciju. Brzo će se isplatiti.

• Troškovi telefonije mogu biti enormni. Pozabavite se ponudom paketa svih operatera na tržištu. Za jeftiniji model, možete podnijeti i malo birokracije, pa promijeniti pružatelja usluga.

• Prijevoz također može koštati manje. Više korištenja javnog prijevoza, hodanja i bicikliranja, kao i godišnje karte za parkiranje i prijevoz smanjuju troškove.

Pametnakuna.hr