FOTO/VIDEO  Rijedak susret vuka i risa pokazuje povratak divljih životinja u Europu

vuk, suživot
...organizacija za zaštitu prirode WWF . Obje vrste bile su na rubu izumiranja u Europi, zahvaljujući strogoj zaštiti populacije se oporavljaju, no i dalje su u opasnosti. Oporavak divljih životinja u Europi koji nam potvrđuju i ove snimke neosporan je znakzdravih i uravnoteženih ekosustavano i dalje treba raditi na njihovoj zaštiti, tvrdi WWF. Prema procjenama u Hrvatskoj živi oko 190 vukova i svega 40-ak risova.

Video prikazuje "divlje pretke" pasa i mačaka koji se susreću u snježnim šumama Karpata u Poljskoj. Proizveo ga je biolog i snimatelj Zenon Wojtas, koji je komentirao ovaj jedinstveni susret govoreći:

"Promatranje risa i vuka u njihovom prirodnom staništu je izuzetno teško i rijetko. Često provodim mjesece u ledenim uvjetima kako bih vidio životinje u prirodi. Ovaj susret je jedinstven jer nam daje uvid u sklad koji postoji u prirodi, gdje predatori mogu živjeti u istom staništu bez da naštete jedni drugima. Kako je vuk polako hodao prema ženki risu, ona je leđima zaštitila svoju mladunčad, kao što bi i svaka majka učinila. Nije to bila borba, vuk se samo želio igrati", kazao je Wojtas.

Euroazijski ris i populacija vuka gotovo su izumrli u nekim dijelovima Europe, zbog čega je neophodna njihova zaštita EU direktivom o vrstama i direktivom o staništima, ključnih europskih propisa za zaštitu prirode.

Andreas Baumüller, voditelj Odjela za prirodne resurse WWF-ova Ureda za europsku politiku, rekao je:

"Povratak tih moćnih i prekrasnih životinja u Europi ogroman je uspjeh nakon godina uloženih napora u očuvanje vrsta. Ne smijemo riskirati da ih opet izgubimo - to su ključne vrste za održavanje ravnoteže našeg prirodnog ekosustava. Naši čelnici imaju odgovornost osigurati prostor za europsku divljinu kao i potrebnu zaštitu za daljnji napredak vrsta", istaknuo je Baumüller.

WWF trenutačno provodi kampanju  kojom želimo osigurati da se očuvaju Direktiva o staništima i Direktiva o pticama koje štite vrste kao što su vuk i ris, ali i tisuće prirodnih područja, te u potpunosti provode na nacionalnoj razini. U svom nedavnom izvješću WWF je pokazao da su neodržive industrijske aktivnosti poput krčenja šuma i iskorištavanja u svrhu poljoprivrede i energije, golema prijetnja nekim od najvrednijih prirodnih područja u svijetu i Europi. WWF poziva na snažan pravni mehanizam za zaustavljanje takvih uništenja.