Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina?

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je da većina kućne prašine potječe izvana.

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je da većina kućne prašine potječe izvana. Naime, David Layton i Paloma Beamer, autori studije, navode kako se kućna prašina sastoji od mješavine tvari koja uključuje mrtvu ljudsku kožu, vlakna sagova, jastuka i podstavljenih dijelova namještaja te čestice tla i druge tvari koje u naše stanove zrakom dospijevaju izvana. Te čestice mogu biti olovo, arsen i druge potencijalno opasne tvari koje su posebno štetne za djecu, koja prašnjave igračke i druge predmete stavljaju u usta.

Znanstvenici su istraživanjem utvrdili da preko 60 posto kućne prašine potječe izvana. Također, gotovo 60 posto arsena u kućnoj prašini dolazi iz arsena koji se nalazi u zraku, a ostatak iz tla koje se u kuću prenese cipelama. Ovo je istraživanje provedeno pomoću računalnog modela kojim se prati raspodjela zagađenog tla i čestica u zraku, a istraživači ističu kako bi se model mogao korisiti i za procjenu metoda smanjenja zagađivača u kućnoj prašini.

Biologija.com.hr