Razine CO2 najviše u povijesti ljudske vrste!

... prije nekoliko milijuna godina kada na Arktiku nije bilo leda, Sahara je bila prekrivena savanama, a razine mora bile su za 40-ak metara više nego danas.

Stručnjaci očekuju da će se ovi uvjeti s vremenom vratiti zajedno s pogubnim posljedicama po civilizaciju osim ako se količine CO2 koje nastaju izgaranjem ugljena, plina i nafte brzo ne smanje. No unatoč ozbiljnim upozorenjima znanstvenika i velikoj gospodarskoj krizi emisije stakleničkih plinova nastavljaju nekontrolirano rasti.

Čelnik međuvladinog panela za klimatske promjene Rajendra Pachauri kaže da je prelazak ove točke važno upozorenje. 'Na početku industrijalizacije koncentracije CO2 bile su samo 280 ppm. Moramo se nadati da će prelazak ove ključne točke probuditi svijest o znanstvenoj realnosti klimatskih promjena te o tome kako se čovjek prema njima treba postaviti', rekao je.

Svjetski čelnici složili su se da će pokušati zadržati globalni rast temperatura na jednom do dva stupnja Celzijeva jer se smatra da bi sve preko toga pokrenulo nezaustavljivo, katastrofalno zagrijavanje. Međutim, Međunarodna agencija za energiju u 2012. je upozorila da će uz današnje emisije temperature narasti za čak šest stupnjeva i izazvati kaos u svijetu.

Analize fosila zraka zarobljenog u ledu i drugi podaci pokazuju da ovakve razine nisu zabilježene u posljednjih tri do pet milijuna godina u razdoblju koje se zove pliocen. U to vrijeme globalne prosječne temperature bile su tri do četiri stupnja više nego danas te oko osam stupnjeva više na polovima. Koraljni grebeni tada su masovno izumrli, a šume su rasle sve do sjevernih rubova u Arktičkom oceanu, u području koje je danas gola tundra.

Izvor: tportal.hr