Radite li ove greške u svom životopisu?

životopis, upute, greške

1) Navedite profesionalnu e-mail adresu

Npr. [email protected], [email protected], [email protected] ili nešto slično - poigrajte se opcijama, ali vodite računa da adresa uvijek bude čitka, jasna i da se iz nje može iščitati vaše ime.

Ako je željena adresa već zauzeta umetnite broj ili crticu, također vodeći računa o tome da ne pretjerujete i da ime uvijek bude razumljivo i čitko.

2) Naslov životopisa

Svoj životopis možete nazvati 'Životopis', 'CV' i sl. ali najbolje je ako ga nazovete svojim imenom i prezimenom ili titulom (npr. ekonomist, financijski analitičar...).

3) Nije bitno ono što je vama bitno

Da, bitno je vidite li se na tom radnom mjestu, volite li raditi svoj posao i želite li u toj industriji provesti barem idućih pet godina.Međutim, životopis je dokument kojim se obraćate i poslodavcu, a njegovi prioriteti su vrlo jasni.Poslodavac iz vašeg životopisa želi iščitati ono što je njemu bitno: odgovaraju li vaše vještine onome što on traži, jesu li vaša postignuća na tragu onoga što on želi unaprijediti u svojoj tvrtki i sl.

Ukoliko imate bogatije radno iskustvo svakako na početku životopisa uvrstite rubriku Sažetak.U njoj pobrojite nekoliko ključnih pozicija na kojima ste radili, a koje bi najviše odgovarale poslodavcu.Navedite nekoliko vještina koje posjedujete, a koje je i poslodavac u oglasu za posao istaknuo kao bitne (npr. završen određeni stupanj stranog jezika).Istaknite jedno ili dva postignuća (npr. povećali ste prodaju za 5% ili ste premašili postavljene ciljeve).

4) Fokusirajte se na ključne vještine

Sigurno posjedujete cijeli niz vještina koje vas čine odličnim zaposlenikom. Istaknite one koje posebno ističu vašu sposobnost obavljanja određenog posla i one koje poslodavac traži.

Pokušajte ih precizirati. Bolji dojam ćete ostaviti ako kažete da ste dogovarali narudžbe ili rješavali probleme korisnika, nego samo da ste 'komunikativni'. Postignuća možete i opisati, da zvuče konkretno. Bolje je navesti 'rad u timu s petero ljudi' nego samo 'timski radnik'.

5) Ne zamarajte se pravilom 'do dvije stranice'

Današnji poslovi su sve zahtjevniji, a od jednog zaposlenika očekuje se da radi više stvari što znači da ima i širi spektar vještina. Vaš životopis je malo opširniji? Nema problema!Bitno je da imate sažetak, da su informacije pregledne, pisane u natuknicama i dobro grupirane, kako bi poslodavac već na prvi pogled mogao zaključiti da ste zanimljiv kandidat.

Ukoliko je vaše radno iskustvo vrlo raznoliko, poslove možete grupirati na način da istaknete i opišete one poslove koji su usko vezani uz radno mjesto na koje se prijavljujete, dok ostale možete samo pobrojati i opisati u kraćim crtama.

Oni kreativniji umjesto detaljnih opisa poslova mogu uz životopis jednostavno priložiti mapu radova, što će rasteretiti sadržaj molbe i životopisa, a istovremeno obogatiti vašu prijavu.

6) Font nije presudan, ali čini razliku

Sitna i gusto zbijena slova otežavaju čitanje, a neki fontovi (koliko god izgledali lijepo) odvlače pažnju od informacija koje ste napisali.Držite se fontova koji su neutralni, čitki i koji u prvi plan stavljaju informaciju - ovo su neki od njih.

Izvor: cafe.hr