Prvo nagrađivanje djela takve vrste: Novinar u zatočeništvu napisao knjigu putem WhatsAppa

 Prvo nagrađivanje djela takve vrste: Novinar u zatočeništvu napisao knjigu putem WhatsAppa

Behrouz Boochani, 35-godišnji Kurd se prije pet godina našao na australskom otoku Manus u zatočeničkom centru nakon više pokušaja emigriranja iz Irana u Australiju, piše The Guardian.

Tamo je zadržan u kolovozu 2013. godine i od onda pokušava pronaći svoj novi dom daleko od rata. Kako je po zanimanju novinar, a bavio se i borbom za ljudska prava i pisanjem poezije, počeo je pisati i u zatočeništvu.

U strahu da bi mu čuvari mogli zaplijeniti mobitel i sve što je u njega utipkao, počeo je svojem prevoditelju putem WhatsAppa slati svoje tekstove, koji su kasnije prošvercani s otoka.
O otuđenju i dehumanizaciji zatvorenika

Kroz pet godina tako je nastala autobiografska knjiga "No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison", a koja je objavljena prošle godine. Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.

Za ovaj je književni rad, napisan putem WhatsAppa, Boochani sada dobio ovogodišnju Viktorijansku nagradu za književnost, najviše priznanje te vrste u Australiji. Ovo je prvi put da je netko dobio značajnu književnu nagradu za pisanje putem WhatsAppa - naravno, ne zato što je svojevoljno odabrao taj način izražavanja već stoga što mu je to bio jedini način da iz pritvora prenese svoje poruke u svijet.

Boochani se na nagradi zahvalio putem video poziva, ali i dalje ostaje u egzilu na otoku Manus čekajući da vidi kakva će mu biti daljnja sudbina, javlja The Guardian.