FOTO  Prve balerine u Mostaru i okolici sa školskom svjedodžbom baletne škole

balet, Mostar

...svoj završni ispit, i tako dobile svjedodžbe o završenom 1. ili 2. razredu baletske škole. To su ujedno i prve balerine sa naših područja sa školskim svjedodžbama. Već 2 školske godine mi pripremamo balerine, izvodimo nastavu, kako bi na kraju školske godine mogle polagati završni ispit, te na koncu steći zvanje balerine sa završenom osnovnom školom.

Balerine su ove godine sudjelovale i na Državnom prvenstvu iz klasičnog baleta pri Savezu modernih plesova u BiH, članici IDO (International Dance Organisation). Osvojile su 1. nagradu, te se tako plasirale na Europsko i Svjetsko prvenstvo. Balerine su izvele Varijaciju ''Waltz of the flowers'' u izvedbi blerina 1. razreda: Amila Nurkić, Hana Mihić, Leona Marijanović, Sara Šarić, Marija Velić, i 2.razreda: Rafaela Jurić i Katarina Topić te Solo varijacije ''Odile'' u izvedbi Katarine Topić, varijacija ''Sugar plum fairy'' u izvedbi Sare Šarić; varijacija ''Olovni vojnik i balerina'' u izvedbi Rafaele Jurić i Leone Marijanović. Sve varijacije su u potpisu Marine Čerkuč, IDO koreografa Performing Arts (Ballet, Moderni ballet, Show dance, Jazz dance, Contemporary) i IDO međunarodnog sudije. Za narednu školsku godinu pored redovne nastave i nastupa planiramo izvesti balerine na Europsko prvenstvo u Klasičnom baletu, Modernom, Jazzu i Contemporary-u koje će se održati 6.-10.12.2016. u Mikolajkiju, Poljska.

Osnovna baletska škola iz Banja Luke je prije 2 godine sklopila sporazum o suradnji sa plesnim klubom Zrinjski. Plesači ŠPK Zrinjski, kao i sva zainteresirana djeca koja se žele baviti baletom imaju mogućnost da upišu baletsku školu kao izvanredni učenici, te se sa profesorima baletske škole pripreme za polaganje razreda na kraju školske godine te dobiju svjedodžbu o završenom razredu. Učenici po završetku školovanja dobivaju svjedodžbu o završenoj osnovnoj baletskoj školi i sa njom imaju pravo upisa u srednju baletsku školu, bilo kojeg smjera.

Osnovna baletska škola traje 4 godine, i kao takva ima utvrđen svoj nastavni plan i program. Radi se po metodu Vaganove, Ruske balerine i pedagogice, koji je opće prihvaćen u svijetu.

Nastavni plan i program čine predmeti: klasični balet, primijenjena gimnastika, solfeđo, društveni ples XX i XXI stoljeća, kulturna geografija baleta, povijesno-balski plesovi, suvremeni ples i repertoar klasičnog baleta. Nastavu izvode iskusni baletski i plesni pedagozi, a šefica stručnog vijeća plesnih predmeta je Dijana Kozarski, izvanredna profesorica na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i primabalerina narodnog kazališta.

Klasični balet je osnova za bavljenje drugim vrstama plesa i najstarija je samostalna umjetnička forma. Bavljenje baletom omogućuje: pravilno postavljanje i držanje tijela, oblikovanje i jačanje mišića, razvijanje snage, elastičnosti i izdržljivosti, glazbeno i ritmičko obrazovanje, upoznavanje glazbe iz baletskog repertoara, razvijanje samodiscipline i upornosti, razvijanje estetskih osjećaja i vrijednosti. U baletu svaki pokret, položaj tijela ili ekstremiteta ima svoj naziv i točno definiran način kako se izvodi. Baletska tehnika je posebna među plesnim tehnikama, veoma ugodna za tijelo i cjelokupan razvoj organizma djeteta.
Prijemni ispit za 1.razred će biti održan u kolovozu, prije početka nastave. Prijemnom ispitu mogu pristupiti djevojčice i dječaci uzrasta od 8 do 10 godina. Upis starijih i mlađih učenika je moguć ukoliko učenik pokaže izuzetne sposobnosti na prijemnom ispitu. Na prijemnom ispitu se provjeravaju fizičke predispozicije djece, provjera sluha i ritma, plesnost, tj plesanje uz glazbu.

Ove školske godine ćemo upisati i pripremni razred, djece mlađe od 8 godina, kako bi se djeca što bolje pripremila za upis u redovno baletsko školovanje.
Sve informacije kao i prijavnicu za prijemni ispit možete dobiti u prostorijama plesnog kluba Zrinjski na adresi Blajburških žrtava 23c.

Rezervacije za prijemni ispit možete uraditi i telefonski na broj: 063/424-685