Prva polovica 2016. godine bio je najtopliji period takve vrste u posljednjih 137 godina

sunce
sunce
Ilustracija

U odvojenoj analizi Američke nacionalne agencije za oceane i atmosferu (NOAA) podatak da je prvih šest mjeseci ove godine najtoplije otkad se temperatura mjeri je potvrđen.

NASA, koja je podatke o temperaturi Zemlje objavila, tvrdi da je prva polovica 2015. godine bio prijašnji najtopliji period u povijesti mjerenja temperature na Zemlji. '2016. godina je te brojke jednostavno uništila', rekao je Gavin Schmidt, voditelj NASA-inog Goddard instituta za svemirske studije.

Prema projekcijama i dostupnim podacima, 2016. godina će vrlo vjerojatno biti do sada najtoplija godina u povijesti mjerenja.

El Niño je uzrokovao otprilike 40 posto ovogodišnjih visokih temperatura, dok su se za ostalih 60 posto pobrinuli drugi faktori, navodi Schmidt. Dugoročno gledano, na rast temperatura najviše utječu ljudske aktivnosti koje generiraju ugljikov dioksid i ostale plinove koje uzrokuju efekt staklenika.

'Ukupno gledano, nije bitno hoće li se dogoditi El Niño ili La Niña. Efekt staklenika uzrokovao je gotovo sav porast u temperatura od 1960.-ih godina pa sve do danas', objasnio je Schmidt.

Izvor: jutarnji.hr