Prva beba iz epruvete danas slavi rođendan

Luiza Braun, beba iz epruvete, izvantjelesna oplodnja

Britanka Luiza Braun danas slavi 41. rođendan.

Njeno rođenje čitavoj je planeti dalo nadu, posebno parovima koji su se borili za opstanak. Braun je, naime, prva "beba iz epruvete". Danas je majka dva sina, ponosna što je svojim rođenjem otvorila novu stranicu u humanoj medicini.

Braun je rođena 25. srpnja 1978. godine, kao prva beba rođena nakon začeća van ljudskog tijela, putem "in vitro" fertilizacije, odnosno oplodnje. Njen embrij  je uzet iz posude koja se zove „desikator“ i prebačen u maternicu majke Leslie.

Po rođenju u Centralnoj bolnici „Oldham" u Engleskoj carskim rezom beba teška 2.608 grama dobila je još jedno ime - Džoj (Joy), što znači radost. I doista donijela je radost ne samo svojim roditeljima već i stotinama tisuća parova, koji su dobili novu nadu.

Bio je to pravi podvig. Svi su se nadali, ali nitko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi da će trudnoća biti uspješno završena, a prva beba iz epruvete ugledati svijet.

Jedan od pionira "in vitro" načina oplodnje, ser Robert Edvards Lujzino rođenje doživio je kao nagradu za dugotrajna i neprekidna istraživanja, kojima je bio posvećen još tijekom ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali i kao nadu da, ubuduće, sterilitet ne znači i život bez bioloških potomaka.

Edvards, koji je još 1955. godine započeo prva istraživanja u ovoj oblasti, dobio je Nobelovu nagradu za izuzetan doprinos razvoju izvantjelesne oplodnje 2010., a samo godinu kasnije dodijeljena mu je i titula viteza.

Za trideset godina, koliko se metoda izvantjelesne oplodnje primjenjuje u gotovo svim klinikama u svijetu, rođeno je više od 6 milijuna djece na planeti.

(avaz.ba)