Prva afroamerička Nobelovka Toni Morrison preminula u 88. godini

književnica, nobelova nagrada za književnost, Toni Morrison

Američka književnica i prva afroamerička dobitnica Nobelove nagrade Toni Morrison preminula je u 88. godini.

Njen izdavač Knopf potvrdio je informaciju o njenoj smrti. 

Romani jedne od omiljenih književnica širom svijeta promatrali su živote Afroamerikanaca i pripovijedali njihove priče jedinstvenim jezikom, od borbe poslije Građanskog rata do kolonijalne postavke "A Mercy", pa sve do modernih, ali klasičnih dilema prikazanih u njenom 11. romanu naziva "Bože pomozi djetetu".

Morrison je bila hvaljena zbog svoje sposobnosti montiranja složenih likova i izgradnje historijski gustih svjetova.

Dobitnica je Pulitzerove nagrade za fikciju 1988. godine za roman "Beloved" prema kojem je 1998. snimljen i film s Oprah Winfrey i Danny Glover u glavnim ulogama. Potom je 1993. godine dobila i Nobelovu nagrada za književnost.

Priznanje joj je dodijeljeno jer je u svojim romanima okarakterisanim vizionarskom snagom i poetskim smislom udahnula život suštinskom aspektu američke realnosti. Njeni romani oslikavaju živote muškaraca i žena tamne boje kože u Americi kao autsajdera u represivnom društvu.

Ona je rođena kao Chloe Anthony Wofford u mjestu Lorain u Ohaju kao drugo od četvero djece. Njeni roditelji preselili su se u Ohio kako bi izbjegli rasizam koji je u to vrijeme bio izuzetno rasprostranjen na jugu SAD-a.

Ona je na Howardu diplomirala engleski jezik, a potom je magistrirala na Fakultetu za umjetnost Univerziteta Cornell. Predavala je engleski jezik, prvo na Texas Southern univerzitetu u Houstonu, a onda i na Howardu. Tada je upoznala i Harolda Morrisona, jamajčanskog arhitektu za kojeg se udaje 1958. godine.