Pronašao guštera u bureku: Čuo sam da je nešto kvrcnulo kada sam zagrizao burek i vidio da mi nešto crno viri iz usta

U jednom trenutku sam čuo da je nešto kvrcnulo kada sam zagrizao i vidio da mi nešto crno viri iz usta. Kad sam ispljunuo, imao sam što i vidjeti.

Umjesto bureka, Beograđanin Radoljub Mitrović (31) pojeo je guštera. Osjećaj je, kaže, bio toliko odvratan da je sedam dan povraćao, a burek više nikada u životu neće okusiti, iako mu je bio omiljena hrana.

Mitrović za Press tvrdi da je, dok je prije desetak dana s kolegom doručkovao u pekari „Div" u Borči, sa komadom bureka s mesom zagrizao i guštera.

Meso, ali kakvo

- Kolega i ja smo svratili na doručak. Jeli smo ispred nekog ogledala u pekari. U jednom trenutku sam čuo da je nešto kvrcnulo kada sam zagrizao i vidio da mi nešto crno viri iz usta. Kad sam ispljunuo, imao sam šta da vidim. Zagrizao sam gušterovu glavu i iako je bio mrtav, vidjela se krv. U trenutku mi se smučilo, izašao sam napolje i počeo da povraćam - priča Mitrović.

On kaže da je narednih dana preživljavao noćnu moru:

- Sedam dana mi se vraćao taj burek. Da vam ne govorim o tome da više burek u životu neću okusiti, a obožavao sam ga. To zaista ne može da se zaboravi, užasan je osjećaj, više ni pitu ne mogu da probam. Samo sam jednom jeo prije toga u toj pekari i burek im je stvarno dobar, međutim, ovo je strašno.

Naš sugovornik ističe da su mu svjedoci ovog nemilog događaja, pored kolege, i dvije djelatnice u pekari. Kaže da u pekari postoji kamera, ali da mu je vlasnik rekao da je obrisao snimak.

U poljoprivrednoj inspekciji potvrđuju da su inspektori dobili nalog za kontrolu pekare i objašnjavaju uobičajenu proceduru:

- Inspektori izlaze na lice mjesta i sprovode široku kontrolu proizvođača, ne samo na okolnost iz prijave. Sačinjava se zapisnik, obavještava podnositelj prijave, ukoliko je to zahtijevao, i sankcioniraju se nepravilnosti. Na osnovu Zakona o sigurnosti hrane kazne se mogu kretati do 3.000.000 dinara.

- Djelatnice su odmah pozvale vlasnika koji je tada bio na odmoru i rekao je da nikome ništa ne prijavljujem, već da ga sačekam, pošto se vraća za nedjelju dana. Kada smo se našli, bio je veoma arogantan, a kada sam mu rekao da ću sve ispričati za novine, prijetio mi je i govorio da će naći načina da me pronađe. Iskreno, našao sam se sa njim zato što smatram da treba da mi nadomjesti ono što sam preživio. Pa, zbog ovakvih stvari se u svijetu zatvaraju hoteli i restorani - napominje Mitrović.

Klasična iznuda

On dodaje i da je htio pokrenuti privatnu tužbu, ali da je odustao i cijeli slučaj prijavio poljoprivrednoj inspekciji:

- Rekli su da oni ne mogu uzeti na analizu to parče u kome je gušter, a koje sam ja sačuvao, već da mogu samo da izađu na teren i uzmu uzorke u pekari. Kažu da je trebalo da ih zovem odmah kada se to dogodilo da dođu na lice mjesta.

S druge strane, vlasnik pekare Slobodan Vasović napominje da se ništa slično nikada nije dogodilo u njegovoj radnji i da je reč o klasičnoj iznudi novca.

- Žao mi je što nisam snimio razgovor s tim čovjekom, kako bih ga tužio za iznudu. Prvo mi je tražio 2.000 eura zato što je navodno našao guštera u bureku, a na kraju smo došli do cifre od 500 eura. Mogu i ja da pojedem pola bureka, iz džepa izvadim guštera, stavim ga u tanjur i dignem frku. Djelatnica nije vidjela kad je on zagrizao parče, samo ju je zvao da vidi kad ga je stavio na tanjur. Izvinio sam se tom gospodinu, s tim što u ova vremena nitko nije spreman isplatiti novac koji je on tražio. A i zašto bih mu isplatio kad je nemoguće da se gušter našao u bureku - ističe Vasović, i dodaje da je spreman da inspekciji osigura sve uvjete kako bi uzeli uzorke.