Pronađene kosti štakora koji je bio velik kao pas

štakor, Pas
No, prije nego što oni kojima su štakori odvratni s gađenjem i strahom okrenu glavu, valja kazati kako je spomenuti primjerak ipak izumro, i to relativno kasno - prije dvije tisuće godina.

Pronađeni dijelovi lubanje megaštakora (prema kojoj su znanstvenici i procijenili veličinu) daju naznake da se radilo uistinu o strašnom glodavcu koji je čak tri puta bio teži od najvećih današnjih rođaka - divovskih štakora s Filipina i Sumatre. Iskopine u Istočnom Timoru osim velikog štakora donijele su i još pokoje zubato iznenađenje, prenosi slobodna dalmacija.

- Otkrili smo kosti još 13 vrsta štakora, a za neke od njih vjerujemo da i danas postoje, samo ih modena znanost nije otkrila. Šume Istočnog Timora, iako se smanjuju, i dalje nisu dovoljno istraženo područje i realna je mogućnost da naiđemo na jednog od njih.

Nedavnoo sam naišao na svježe ostatke jednog štakora za kojeg smo vjerovali kako je odavno prestao postojati na Zemlji. Nažalost, najuzbudljiviji od njih - divovski štakor - definitivno je izumro - kazao je jedan od arheologa koji rade na nalazištu Ken Aplin.

v. ozretić