Pronađen složen mehanički uređaj sa zupčanicima star dva milenijuma

zupcanici

Od tada se lokacija, gdje je prije oko 2100 godina potonuo rimski brod, neprestano istražuje. Mehanizam iz Antikitere ime je dobio po otoku u Egejskom moru, smještenom sjeverozapadno od Krita, pored kojeg se nalazi arheološko nalazište.

Ovaj uređaj zbunjuje arheologe i povijesničare već stotinjak godina. Riječ je o vrlo preciznoj astronomskoj napravi koja je proizvedena prije naše ere, a služila je da se točno predvide kretanja Mjeseca, Sunca i drugih planeta.

Pomoću uređaja su također mogli točno da izračunaju i datume drevnih Olimpijskih igara. Naučnici su ovim otkrićem ostali zbunjeni jer nisu mogli ni da pretpostave da je u to vrijeme postojala tako sofisticirana naprava, a smatraju ga prvim analognim računarom.

Ovih dana podvodni arheolozi pronašli su na istoj lokaciji ostatke ljudskog kostura, zatim statue, ali i bronzani disk koji po obliku jako podsjeća na mehanizam iz Antikitere.

Uvjereni su da je to dio čudnovatog mehanizma. Pregledali su ga i rendgenski, a otkrivenim su se oduševili. Naime, umjesto zupčanika, ispod stvrdnutog sloja sedimenata ukazao im se obris koji podsjeća na bika, pa pretpostavljaju da je riječ o nekom ukrasnom elementu koji se nalazio na mehanizmu.

Od ostalih značajnih otkrića tu su dijelovi bronzanih kipova iz tog vremena koje su izvrsno očuvane usprkos tisućama godina koje su provele pod morem. Mehanizam iz Antikitere je složen mehanički uređaj sa zupčanicima i brojčanicima i čuva se u atinskom Nacionalnom arheološkom muzeju.

Mehanizam ima više od 30 bronzanih prstena i brojčanika, a prekriven je astronomskim zapisima. Skupina britanskih, grčkih i američkih naučnika, predvođenih Majkom Edmundsom sa univerziteta u Cardiffu, koristila je naprednu tehnologiju kako bi istražila pronađene ostatke kompleksnog mehaničkog uređaja sa zupčanicima kakvi kasnije nisu viđeni sve dok u upotrebu nije uveden satni mehanizam u 14. vijeku, a časopis "Nature" objavio je da je riječ o spravi "tehnički složenijoj od ijednog drugog uređaja nastalog u sljedećih tisuću godina."