PROMO  Uvertira ski skokova za 4 skakaonice

ski skokovi

Ljubitelji zimskih sportova s nestrpljenjem su čekali studeni kako bi ponovo mogli uživati u svim onim natjecanjima koje pomno prate. Jedan od sportova koji je uvijek imao poklonike su i ski skokovi, a to posebno važi ako pričamo o čuvenom natjecanju “4 skakaonice” koje se uvijek održava u vrijeme novogodišnjih praznika. No, skakači su svoju sezonu u Svjetskom kupu već započeli tako da je do sada održano osam natjecanja na četiri mjesta. Sljedeća destinacija je Oberstdorf kao prva od četiri skakaonice, a natjecanje u njemu je planirano za 29. prosinca.

Štefan Kraft trenutno prvi

Finska, Norveška, Njemačka i Švicarska su do sada bili domaćini najboljim ski skakačima. Ono što se u ovom trenutku može reći poslije osam održanih natjecanja je da su Nijemci i Austrijanci trenutno u potpunoj dominaciji što se tiče plasmana. Daleko iznad njih se nalaze Slovenci i Norvežani, a daleko iznad ove dvije nacije su Japanci i Švicarci. Tek onda slijede Poljaci koji su u potpunosti podbacili u dosadašnjem tijeku natjecanja, a tek će se vidjeti je li to samo trenutno loša forma, ili će se ovakvi rezultati nastaviti i u sljedećoj kalendarskoj godini. Inače, poslije prva dva vikenda natjecanja mnogi su posumnjali da će ova sezona proteći u potpunoj dominaciji Austrijanca Štefana Krafta koji je bio apsolutni pobjednik prva četiri natjecanja. Njegov niz je prekinuo Karl Gajger dvostrukom pobjedom u Klingenthalu pred domaćim navijačima dok je na posljednjem natjecanju u Engelbergu prvo slavio Pijus Paške, a nakon njega ponovo Štefan Kraft. Stoga se može reći da je on u najboljoj formi pred “4 skakaonice”, a vidjeti hoće li ove odlične rezultate moći da prikaže i na tom natjecanju. 

Što se tiče ostatka generalnog poretka, nakon Krafta slede tri Nijemca - na drugom mjestu je Andreas Velinger, treći je trenutno Pijus Paške dok je četvrti Karl Gajger, a ovaj poredak je samo djelomično iznenadio sve one na kladionici. Peti je u ovom trenutku još jedan Austrijanac, Jan Herl, a šesti Japanac Rijoju Kobajaši koji je do sada bilježio promjenljive rezultate, ali je ipak uspio da bude među prvih deset na tabeli. Na sedmom mjestu je i prvi Slovenac, a to je Anže Lanišek koji je u Klingenthalu za vrlo malo ostao bez podija jer je bio četvrti dok je u Engelbergu prvog dana uspio da osvoji peto mjesto. Osmi u trenutnom poretku je Švicarac Gregor Dešvanden koji je sve iznenadio drugim mjestom drugog dana u Kligentalu, i tako istakao svoje velike ambicije ove godine. Na devetom mjestu se nalazi Norvežanin Marijus Lindvik dok je deseti Štefan Laje. Prošlogodišnji pobjednik Svjetskog kupa, Halvor Egner Granerud je trenutno tek na trinaestom mjestu, i teško je očekivati da će uspjeti da ponovi uspjeh od prošle godine. 

Slab nastup Poljaka

Ono što se posebno ističe do sada je slab nastup poljskih reprezentativaca koji u prvih osam natjecanja gotovo da nisu uspjeli da ostvare rezultat vrijedan pažnje. Pjotr Žila i David Kubacki su tek na 22. i 23. mjestu u generalnom plasmanu, i sigurno da to nije ono što su očekivali od ove sezone. Žila je svoj najbolji plasman ostvario osvojivši 11. mjesto prvog dana u Klingenthalu dok je Kubacki bio 14. na posljednjem natjecanju do sada, u Engelbergu, a to može biti nagovještaj boljih partija u nastavku sezone. Što se njega tiče, poznato je da je morao da prekine prošlogodišnju sezonu pri kraju, te nije sudjelovao na posljednja četiri natjecanja jer je želio da se posveti supruzi koja je imala ozbiljne zdravstvene probleme. Posljedice svega toga su sigurno još prisutne, te je zato potrebno vrijeme kako bi se fenomenalni Poljak vratio u pravu formu. 

Što se ostalih njegovih sunarodnika tiče, čuveni Kamil Štoh je trenutno tek na 33. mjestu, te ovo vjerojatno neće biti njegova sezona jer se čini da polako upada u loše rezultate kao u nekoj slot igri koja ne ide dobro. Na posljednjem mjestu kada su u pitanju Poljaci se nalazi Pavel Vasek koji je u ovom trenutku na poziciji broj 40. 

Prvi vikend - Ruka, Finska

Natjecanje je ove godine otvoreno u Finskoj, u mjestu Ruka. Tamo je prvog dana trijumfirao Štefan Kraft, i tako nagovijestio svoje odlične rezultate ove sezone. Na drugom mjestu se prvog dana našao Pijus Paške, a treći je bio Štefan Laje. Drugog dana je ponovo najbolji bio Štefan Kraft, ali je drugo mjesto ovoga puta osvojio njegov sunarodnjak Jan Herl, a treći je bio Andreas Velinger.

Drugi vikend - Lillehammer, Norveška

Ni drugog vikenda u ski skokovima situacija se nije mnogo promijenila. Opet je dominirao Štefan Kraft koji je osvojio oba prva mjesta ne ostavivši puno prostora za ostale natjecatelje da se bore za najviši plasman. Oba puta je drugi bio Andreas Velinger koji je tako pokazao da bi mogao da bude ravnopravan konkurent Kraftu u nastavku sezone dok je treći prvog dana bio Danijel Čofenih, a drugog dana Jan Herl.

Treći vikend - Klingenthal, Njemačka

Dominacija Štefana Krafta nakon četiri natjecanja prekinuta je u Klingenthalu, a domaći teren je najviše prijao Nijemcu Karlu Gajgeru koji je trijumfirao oba puta na ovom mjestu. Prvog dana je odmah iza njega bio Štefan Kraft dok je treći bio Rijoju Kobajaši koji je tako pokazao da će krenuti polako da se bori za podije iako mu start sezone nije bio najbolji. Na drugom natjecanju u Klingenthalu drugo mjesto je osvojio Gregor Dešvanden dok je treći bio Andreas Velinger. 

Četvrti vikend - Engelberg, Švicarska

U Engelbergu je do velikog rezultata i pobjede prvog dana došao Pijus Paške koji od početka ove sezone pruža vrlo dobre skokove, te je ovo došlo kao kruna dosadašnjih napora. Na drugom mjestu se našao Marijus Lindvik dok je treći bio Štefan Kraft. Drugog dana je Kraft uspio ponovo da se nađe na podiju, ali ovoga puta je on bio prvi dok su na drugom i trećem mjestu završili Jan Herl i Pijus Paške. 

Sve ovo znači da će i u nastavku natjecanja, a naročito na “4 skakaonice” biti zanimljivo pratiti hoće li Kraft nastaviti s dominacijom, a to znači da će i svi oni koji vole klađenje uživo na ski skokove imati pune ruke posla.