PROMO  Sarajevski kiseljak proglasio pobjednike 'Future Chefs' natjecanja: Srednjoškolci iz Banje Luke osvojili prvo mjesto

Sarajevski kiseljak

Tri bh. ugostiteljske škole iz Hadžića, Mostara i Banja Luke, u okviru kuharskog natjecanja Sarajevskog kiseljaka prezentirali su novi pogled na tradicionalnu kuhinju Bosne i Hercegovine te pokazali da maštovitost i energija mladih generacija donosi nove i jača postojeće vrijednosti. Tako su nakon mjesec dana zabavnih emisija i nestrpljivog iščekivanja, titulu „Future chefs“ Sarajevskog kiseljaka osvojili Pekez Lazar, Stefan Krnješin i Nikola Praštalo iz Ugostiteljsko-trgovinske-turističke škole Banja Luka. 

Svim školama koje su sudjelovale u projektu, Sarajevski kiseljak je donirao 1.500 KM za nabavku neophodne opreme, dok je pobjednička ekipa iz Banje Luke dodatno nagrađena sa još 1.500 KM, pružajući im tako sredstva za daljnji razvoj i usavršavanje kuharskih vještina.

„Još od 1891. godine, Sarajevski kiseljak je neizostavan dio naših trpeza širom zemlje, pa je i ovaj projekt bio sasvim prirodan slijed događanja. Za nas, podrška obrazovanju i razvoju mladih talenata nije samo ulaganje u budućnost gastronomije, već i u budućnost našeg društva. Projekt 'Future Chefs' je osmišljen da inspirira i podrži mlade kuhare u njihovom putu ka profesionalizmu, dok istovremeno promoviramo i čuvamo našu bogatu kulinarsku baštinu“, istakla je Dunja Durmo, viša voditeljica robnih marki u Sarajevskom kiseljaku, koja je pobjednicima uručila nagrade.

Pobjednička ekipa podijelila je svoje utiske o osvojenoj tituli: „Ova pobjeda za nas predstavlja nevjerojatno iskustvo i priznanje. Sudjelovati i pobijediti na ovako prestižnom natjecanju nam daje dodatni poticaj i motivaciju da nastavimo razvijati svoje vještine. Sigurni smo da će nam ovo iskustvo u budućnosti značiti još više.“

"Future Chefs" kulinarsko natjecanje pružilo je priliku široj javnosti da putem društvenih mreža prati putovanje mladih kuhara, što je inspiriralo mnoge da podrže novu generaciju kulinarskih talenata. Nastavljajući svoju misiju podrške obrazovanju i razvoju mladih talenata, Sarajevski kiseljak posvećen je očuvanju i unapređenju kulinarske tradicije Bosne i Hercegovine.