PROMO  Osvježite svoje ljeto!

ljetne aktivnosti,piknik,mini golf,odbojku na pijesku,vrtni bazen

Što raditi ljeti za više zabave, aktivnosti i dobrog raspoloženja – pet savjeta

Ljeto je napokon tu, i jedino pitanje je kako ga na najbolji mogući način iskoristiti. Plaža kraj mora, bazen, reka... Da li je to sve? – Naravno da nije, jer mogućnosti za ljetnu zabavu, zahvaljujući suncu i lijepom vremenu, su beskonačne.

ljetne aktivnosti,piknik,mini golf,odbojku na pijesku,vrtni bazen

Fotografija: Pixabay

Prije svega ostalog – bazen!

Po vrelom ljetnem danu većinom želite zaroniti, osvježiti se, i ponekad samo prepustiti svojim mislima. Bazeni fasciniraju sve generacije. Što može biti ljepše od povlačenja u mir sopstvenog vrta, nakon napornog radnog dana, i osvježenja u bazenu, ili kraj njega. Ostaviti svijet i stres iza sebe, i prepustiti se vodi, ili jednostavno uživati u dječjoj igri, smjehu i prskanju.

Dakle, za potpuni ljetni užitak, prije svega nabavite vrtni bazen. Trgovine obiluju ponudom različitih modela, po pristupačnim cijenama, tako da bez mnogo ulaganja možete cijelog ljeta imati zabavu i osvježenje u vlastitom dvorištu, ili na terasi.

I to nije sve, kada je vrtni bazen u pitanju. Kraj njega se mogu postaviti razne sprave za zabavu, osobito djece. Vodeni tobogan ili vodeno klizalište je sjajna aktivnost za sve generacije, uz neizostavne igre loptom. Pored toga, ne postoji bolje mjesto za jutarnju ili večernju jogu, kao i za zabave sa prijateljima, nego kraj bazena.

ljetne aktivnosti,piknik,mini golf,odbojku na pijesku,vrtni bazen

Fotografija: Pixabay

Ukoliko, ipak, nemate mogućnosti za postavljanje ili gradnju vrtnog bazena, postoje i druge opcije za aktivan odmor i zabavu tokom ljeta.

Za vas smo izdvojili pet savjeta, kako možete provesti kvalitetno vrijeme sa obitelji ili prijateljima, tokom godišnjeg odmora ili vikenda:

  1. Organizirajte piknik na selu. Karirana dekica, košara sa sendvičima, sočno voće, grickalice, sir i boca vina – ovako oduvijek zamišljamo pravi piknik u prirodi. Zašto da ne? U vrijeme kada se štandovi sa brzom hranom nalaze gotovo svuda, običaj piknika u opasnosti je od zaborava. Učinite nešto da se to ne dogodi – pozovite prijatelje na veliki izlet u omiljeno mjesto u prirodi. Ako svatko donese ponešto od hrane, kulinarski užitak je zagarantiran. Dobro razmislite o mjestu za piknik. Naša preporuka su plaža, livada u šumi, obala jezera ili planinski vrh. Naravno, može to biti i gradski park, ali je uvijek bolje, osim uživanja u hrani, izlet kombinirati s nekom aktivnošću: pješačenjem, turom na biciklima ili kanuom, usponom na planinski vrh ili berbom ljekovitog bilja.
  2.  
  1. Otvorite sezonu roštiljanja! Ostajemo na hrani, jer bez nje je ljetna zabava nezamisliva. Od svih gastronomskih aktivnosti ljeti, vjerovatno je najpopularniji grill. To je zato jer se odvija na otvorenom, uz mnogo smjeha i dobrog raspoloženja. Stoga samo pozovite svoje prijatelje, brzo nabavite hranu koja ide na žar, ugljen i upaljač, ponesite roštilj i krenite! Naravno, i ova aktivnost svoje idealno mjesto pronalazi kraj bazena ili u prirodi.
  2.  
  1. Sportske aktivnosti. Nakon gozbe, trebali bismo ponovno razmisliti o potrebnom kretanju! Ljeti ne manjka prilika za mnoge sportske aktivnosti. Osim sportova na vodi, koji su najpopularniji, možete, primjerice, voziti bicikl, igrati odbojku na pijesku, voziti rolere ili skateboard, nogomet, planinariti, ili jednostavno samo šetati prirodom sa prijateljima, ili trenirati na otvorenom. 

Napomena: izbjegavajte trening ili intenzivniju fizičku aktivnost tokom najtoplijeg dijela dana, iz brojnih zdravstvenih razloga. Jutro i večer su za to idealni. Pritom, unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode.

  1. Otkrijte čari mini golfa! To je odlična zabava i igra na otvorenom za ljeto. Tereni danas postoje u većini gradova, a ulaznice su obično po prihvatljivoj cijeni. Idealno je kao popodnevna zabava za cijelu obitelj, podjednako kao i za društvo.
  2.  
  1. Šta kad pada kiša? I ova mogućnost postoji, ali nema razloga za brigu i dosadu. Uvijek možete ići na zatvoreni bazen, organizirati ugodnu večer igre ili  filma u vlastitom domu, ići u kino ili posjetiti neki od muzeja. Možete i jednostavno izaći van, na toplu ljetnu kišu, što je odista jedinstveno iskustvo.

Da zaključimo: bazen nije jedina zabavna aktivnost tokom vrelih ljetnih dana. Ideja i mogućnosti je mnogo, na vama je da organizirate svoje slobodno vrijeme i pozovete prijatelje.