Proljeće i vaš kućni ljubimac

Proljeće i vaš kućni ljubimac
Oduži li se promjenjivo vrijeme, vaš ljubimac i njegova dlaka dolaze u kritično stanje. Uzrok svemu tomu nije samo neredovito četkanje već i vlažno vrijeme te često pranje zaprljane dlake koja poslije ostane vlažna i tada sklona petljanju. Najbolje je svoje kućne ljubimce odvesti na uređenje u specijalizirane salone za kućne ljubimce.

- Svakodnevno se susrećemo sa 'spetljanim' psima, tako da postupak dovođenja dlake psa iz zimskog stanja u proljetno stanje i nije neki veliki problem. Na samom početku uređivanja pogledamo i očistimo uši te dobro pregledamo psa i procijenimo stupanj čupavosti i spetljanosti. U slučaju da nije jako čupav i spetljan, pas nakon šišanja šapa, koje su u većini slučajeva pune slijepljene i prljave dlake, odlazi na kupanje. Kod dugodlakih pasa te pasa s kovrčavom dlakom, prvo se dužina dlake skrati te se pokuša bar malo raspetljati, a tek nakon toga slijedi kupanje - kaže Tihana Kovačić Farkaš, vlasnica salona za šišanje pasa "Bedlington".

Nakon kupanja pas se suši jakim fenom uz četkanje i rasčešljavanje dlake. To je bitan dio posla budući da se dobro iščetkan i dobro osušen pas puno brže i ljepše ošiša u drugoj fazi šišanja u kojoj se stvara frizura, koja je slika onoga kako koji frizer za pse - groomer, zamišlja svoje umjetničko djelo, ovisno o količini dlake koja je nakon svih ovih faza ostala.

- Pas s dvostrukom dlakom nakon šišanja šapa i čišćenja ušiju te brzinskog četkanja, odlazi na kupanje, a potom na sušenje i iščetkavanje. Kada je potpuno suh, škarama se uklanja višak dlake te stvara frizura karakteristična za pasminu ili frizura koja ovisi o željama vlasnika. Bitno je da se izvuče što više mrtve dlake kako bi se poslije vlasnicima što manje linjao - pojašnjava.

Razlika u uređivanju je između onih pasa koji su kućni ljubimci i onih koji trebaju izložbenu kvalitetu dlake. Pas koji je kućni ljubimac prvo se detaljno iščetka, potom se dlaka istrima i nakon toga ide na kupanje. Nakon sušenja i ponovnog trimanja, dlaka se skrati na željenu dužinu i oblikuje frizura u tipu pasmine ili ona također ovisi o željama vlasnika. Kod izložbenog psa postupak ide istim redom, samo je razlika u količini istrimane dlake i u završnim fazama stvaranja izložbene frizure.

- Ako izložbeni pas nije redovito triman, tijekom zime gubi slojeve oštre dlake te je izložbenu frizuru teže postići. Jedini način je da se pas oko dva mjeseca prije izložbe dovede na trimanje više puta kako bi se ti slojevi dlake ponovo dobili kao i boja dlake koja u slučaju neredovitog trimanja ili šišanja dlake mašinom izblijedi, a kod nekih primjeraka s crnom dlakom pocrveni. Nakon svega toga psima se odrežu nokti. Ima slučajeva kada su nokti toliko dugački da izdeformiraju cijelu šapu ili su napravili cijeli krug te se zabili u jastučić šape, kaže Tihana.

Oštrodlaki psi

Oštrodlaki psi (šnaucer, foks terijer, westie...) nemaju problema s petljanjem dlake budući da je njihova gornja dlaka kruta, a poddlaka nije toliko gusta da bi stvarala problem. Njihova dlaka ne opada, a redovitim četkanjem višak dlake se lagano izvuče. Problemi su jedino što postaju sve čupaviji i neuredniji te gube onaj svoj karakterističan pasminski izgled. Kod izložbenih primjeraka koji duže vrijeme nisu bili na trimanju (čupanju mrtve dlake) dolazi do manjka slojeva oštre dlake koji su potrebni za stvaranje izložbene frizure.

Koža teže diše

Kod dugodlakih i pasa s kovrčavom dlakom, dlaka koja ostane vlažna petlja se više i u većini slučajeva uz samu kožu psa. To dovodi do težeg četkanja psa, pa vlasnici pasa, misleći da redovito i dobro četkaju dlaku, samo je održavaju u gornjim slojevima, a oni slojevi uz samu kožu ostaju spetljani, te na taj način ne dopuštaju koži psa da diše. Kod pasa s dvostrukom dlakom (zlatni retriver, njemački ovčar, samojed...) problem je manji jer se redovitim četkanjem uspijeva izvući višak dlake. Međutim, kod slučajeva nečetkanja događa se isto kao kod dugodlakih pasa. Razlog je taj što su u zimskom razdoblju slojevi gornje dlake i podlake puno gušći nego u ljetnom razdoblju i poddlaka se zbog neredovitog četkanja, koje u zimskom razdoblju treba biti i češće, također spetlja uz samo kožu, pojašnjava Tihana.