Profesor iz Manchestera našao ključ za tajni Platonov kod

Sveučilište Manchester objavilo je prošloga ponedjeljka da je njegov povjesničar znanosti prof. dr. Jay Kennedy razotkrio tajni kod u djelima klasičnog grčkog filozofa Platona (428. ili 427. pr. Kr – 348. ili 347. pr. Kr.), koji je prema običajima onoga vremena bio i matematičar. Sa svojim učiteljem Sokratom i učenikom Aristotelom smatra se utemeljiteljem zapadnjačkoga načina mišljenja i sustavnosti u znanosti. Uza sve, Platon do našega vremena dolazi kao vrstan, suptilan pisac tzv. Sokratovih dijaloga. Njegova nam je filozofija poznata po 36 dijaloga i 13 pisama koje mu pripisuje tradicija. Filozofske teme izlagao je u obliku dijaloga skupine likova koji raspravljaju o nekoj temi, stavljajući u usta svojega učitelja Sokrata ključne izvode i kojiput obrate od uobičajenoga načina mišljenja, piše večernji list.

Proučavaući te dijaloge na starogrčkom jeziku Jay Kennedy je iskušao neke tradicionalne teze po kojima je Platon, kao vješt matematičar i retoričar, u svoje tekstove pod određenim ključem utkao prikriveni tekst. U časopisu za staru filozofiju i prirodoslovlje Apeiron (separat je dostupan na ovoj adresi) on poslije pet godina studiranja Platonovih radova dokazuje kako je na pitagorejski način on u tekstove doista sakrio tvrdnje koje bi, izrečene javno, u njegovo vrijeme mogle biti vrlo opasne. Njegov učitelj Sokrat upravo je zbog svojih istupanja bio osuđen na smrt. Antička stihometrija doista je prava škrinja za skrivanje dopunskoga sadržaja za upućene i vrlo je česta, sve do Dantea. U radu on pokazuje na koji se matematički način u tim tekstovima mogu otkriti skriveni slojevi. Ključevi pretvoreni u matemtički algoritam omogućili su da računala iz izvornih starogrčkih tekstova vrlo jednostavno izvuku Platonovi za njegovo vrijeme škakljivi stavovi. >U prioćenju Sveučilišta Manchester citiraju se neki:

- Budi ljubazan, jer sa svakim s kime se susrećeš vodiš tešku bitku

- Ako se od žena traži da rade iste poslove kao muškarci, moramo ih njima isto tako podučiti.

 

Dr. Jay Kennedy hvali Platona kao ključnoga mudraca koji je ratničku kulturu uspio preobraziti u kulturu mudrosti i iznanja. Za zapadnu civilizaciju i njegovo vrijeme on je značajan kao Isaac Newton ili Einstein. Da nije njega ne bismo kao genija slavili ni Williama Shakespearea.

 

 

Piše: Miroslav Ambruš-Kiš