Pročitajte tko je najmanji, a najkrvoločniji morski predator

riba
riba
Međutim, titulu najopasnije ne nosi neka od ogromnih riba, već jedna mnogo manja. Toliko mala da je možete vjerojatno staviti u džep.

Aristomias scintillans, poznata i kao riba zmaj iz morskih dubina, veličine je olovke, a liči na jegulju. Svoju reputaciju duguje dugim zubima, koji izgledaju zastrašujuće.

- Najviše vremena provode vrebajući žrtvu otvorenih usta - kaže rukovoditelj istraživanja Odri Velasko-Hogan, studentkinja postdiplomskih studija Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

- Zubi su im uvijek izloženi, pa je važno da budu providni kako ne bi odbijali bioluminiscentnu svjetlost iz okruženja - kaže ona.

Iako su duge samo 15 centimetara, ove ribe su predatori, koji se hrane ribom koja dostiže polovinu njihove težine. Veoma su proždrljive i jedu čak i pripadnike sopstvene vrste.

Naučnici su analizirali nanostrukturu zuba pomoću elektronske mikroskopije, tehnologije koja se koristi za dobijanje slika bioloških primjeraka visoke rezolucije. Oni su otkrili da ove ribe, kao i ljudi, imaju vanjski sloj zubne gleđi i unutrašnji sloj dentin.