Pročitajte koji resurs postaje najvrijedniji na svijetu

pjesak
Ipak, potražnja za ovim resursom je tolika da je već stvoreno crno tržište. "Pješčana" mafija je tako odgovorna za eroziju zemljišta u Jamajki, a sigurno ćete biti iznenađeni kad čujete da nalazišta pijeska čuvaju naoružani ljudi.

Kao građevinski materijal pijesak je prošao test vremena, jer se koristi još od starog Egipta 3.500 godine prije nove ere. Danas se koristi za puno toga - od standardnih građevina i bazena, do ekrana mobilnih telefona i paste za zube.

Otkako je došlo do svjetskog buma u građevinarstvu, ali i novim tehnologijama koje se koriste prilikom bušenja nafte, potražnja za pijeskom je naglo porasla. 2014. godine proizvodnja je iznosila 196 milijuna tona. Prošle godine tržište pijeska i šljunka u SAD-u bilo je ‘teško' 8,7 milijardi dolara. Nakon vode ovo je najviše korišteni prirodni materijal.

Potražnja za pijeskom u svijetu je neravnomjerno raspoređena. Kina je potrošila u protekle četiri godine više pijeska nego SAD u zadnjem vijeku. Kina inače je peti najveći uvoznik pijeska na svijetu. Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su okruženi pustinjama uvezli pijeska u vrijednosti od 456 milijuna dolara.

Ipak, sve se to odražava na ekologiju. Naime, prema nekim proračunima, eksploatacija pijeska je dovela do erozije plaža u svijetu i to gotovo 40 metara u periodu od 1968. do 2008. godine.

Agencije