Problem je odabrati idealne sunčane naočale

naočale, izbor, sunčane naočale
Mnogima je problem odabrati idealne sunčane naočale. Često je teško uskladiti lijep dizajn i odgovarajuću cijenu i obično jedno od to dvoje zakaže. Ponekad možda odgovara i dizajn i cijena,ali pojavi se treći problem - okvir jednostavno ne stoji kako ste zamislili.

Ovaj problem možete riješiti na dva načina;

Jedan je taj da obiđete sve optike u gradu i isprobate sve naočale koje imaju u ponudi. Vjerujemo da ćete pronaći barem jedne koji prolaze. U tom slučaju povedite nekog sa sobom ili pitajte prodavača za stručan savjet.
Drugi i mnogo jednostavniji način je da odredite svoj oblik lica i naučite par jednostavnih pravila kako najbolje uskladiti oblik lica sa okvirom naočala.

Stanite pred ogledalo i stavite kosu iza uha, kako biste vidjeli cijelo lice. Možete se i uslikati, te sa olovkom označiti sve izbočene značajke lica na fotografiji. Označite obraze, vanjski rub oko obrva i svaku stranu vilice. Spojite linijama i dobiti ćete vizualnu ideju o obliku vašeg lica. Ako vam je teško odrediti točan oblik, odaberite onaj najdominantniji.

Sad kada znate kakav je Vaš oblik lica, pročitajte savjete i pronađite sunčane naočale koje odgovaraju vašem obliku lica. Općenito, oblik okvira naočala bi trebao biti suprotan od vašeg oblika lica. To stvara ravnotežu i skriva nedostatke.

Za početak uzmite u obzir tri najbitnija pravila:

1. Okvir naočala trebao bi biti u kontrastu sa oblikom vašeg lica.
2. Proporcije naočala moraju biti u skladu sa proporcijama lica (što znači bolje je da nisu prevelike ili premale)
3. Okviri bi trebali biti usklađeni sa nekom karakteristikom vašeg lica koju želite istaknuti (npr. plavi okviri naglašavaju plave oči).

Postoji sedam osnovnih oblika lica: okruglo, ovalno, izduženo, četvrtasto , trokutasto, srcoliko, i oblik dijamanta .

OKRUGLO LICE
Osobe koje imaju jednaku širinu i dužinu lica, bez definicije vilice i obraza, punija lica smatraju se okruglim licima. trebal bi nositi naočale koje će vizualno izdužiti lice. Zato izbjegavajte okrugle okvire koji bi mogli još više zaokružiti izgled, birajte one naočale koje imaju ravne linije kao okviri četverokuta ili pravokutnika.No zato se ne bojte iskušavati boje, jer boje mogu poboljšati vaš izgled. Tamne naočale, crne ili smeđe mogu dodati dimenziju vašem okruglom licu.

OVALNO LICE
Na ovalnom obliku lica ističu se jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovalno lice smatra se savršenim oblikom za sve okvire. Ovakvom obliku pristaju gotovo svi modeli naočala različitih oblika i stilova. Ipak, kako biste još više naglasili tu prirodnu ljepotu ovalnog lica, odaberite naočale koje su komplementarne obliku obrva- okvire koji su jednako široki ili malo širi od lica a najbolje blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima.

ČETVRTASTO LICE

Četvrtasta lica imaju izraženu čeljust, široko čelo i široke obraze. Okviri koji će izdušiti, smekšati I ublažiti kuteve i linije lica trebaju bili okrugli ili ovalni, koji su kontrast vašim pravokutnim obilježjima lica.Idealan izbor su velike okrugle naočale tamnih stakala kakve je nosila Jackie Kennedy Onassis.

SRCOLIKO LICE (obrnuti trokut)
Ovakvo lice ima šire čelo i špičastu bradu, pa nije potrebno stavljati još više naglaska na gornji dio lica. Pažnju usmjerite na područje oko očiju, odabirom sunčanih naočala čiji okviri imaju zanimljive uzorke. Možete nositi manje naočale, bez velikih okvira te svjetlije, decentne boje ili naočale s okvirima koji su duži pri dnu, poput trendy "pilotskih".

IZDUŽENO LICE
Obično je usko, ima jako naglašene jagodične kosti i ponekad izdužen nos.
Kako bi lice izgledalo kraće birajte pune okvire na naočalama. Neka budu u boji ili neka imaju zanimljiv uzorak jer će tako lice dobiti na dubini. Kako bi nos izgledao kraći, neka most naočala bude kratak.

OBLIK DIJAMANTA
Ovakav oblik lica je najrjeđi. Karakteriziraju ga malo čelo, visoke i naglašene jagodice, uske oči i uska čeljust. Potražite sunčane naočale koje proširuju čelo dok pritom spuštaju izgled obraza. Kako biste istaknuli oči isprobajte okvire koji imaju naglašen i zadebljan gornji dio koji pokriva područje obrva- obli, okrugli ili četverokutni okvir naočala. Dobro će pristajati i okviri u obliku mačjih oči.

Sada kada ste usvojili nekoliko pravila, eliminirajte ono što ne paše, a isprobajte ono što vam odgovara.

No malo tko razmišlja da bi funkcija sunčanih naočala prvenstveno trebala biti zaštita od štetnih sunčevih zraka, iako smo svi mi skloni gledati ih kao isključivo cool modni dodatak. Mišljenje je brojnih znanstvenika da dulja izloženost UVB zrakama po vrlo sunčanom danu može uzrokovati opasna oštećenja na očima.Često se pogrešne pretpostavke uzimaju kao mjerilo kvalitete sunčanih naočala.

Da ne bi bilo grešaka poslušajte par naših korisnih savjeta:

Na naočalama potražite certifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV zračenja od kojeg štite oči. Što je veći postotak blokiranje naočale su kvalitetnije.
ako na naočalama postoji izraz ‘polarizirane', to znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, ali to ne znači i da štite od UV zračenja. Ipak bolje je ako su naočale polarizirane pa je dakle dobra kombinacija - zaštita od UV zračenja plus polariziranost.
plastična stakla nisu nužno lošija od staklenih ako ispunjavaju kvalitetne uvjete po pitanju zaštite. Misao da plastična stakla ne valjaju je ostatak iz prošlosti kada je uistinu plastika bila puno lošije kvalitete.

Ukoliko ste jedni od onih koji se cijeli život prilagođavaju svojoj dioptriji, te zbog nje ne mogu nositi sunčane naočale, ili su osuđeni na limitirani broj modela sa dioptrijskim staklima. Zamislite da više nikada ne morate razmišljati o lećama, o tome u koje se naočale mogu ugraditi dioptrijska stakla, hoće li vam na plaži nešto ili netko oštetiti naočale ... razmislite o laserskoj korekciji vida.

SAVJETI:

Uvijek stavite sunčane naočale u tvrdi uvez kako bi ih zaštitili dok ih ne nosite na glavi
Pazite da ne spadaju s vašeg lica. Budite svjesni svoje okoline ako igrate sport, mogli bi odletjeti slučajno.
Pazite se da vam sunčane naočale ne budu previše male / velike ili da samo dobro izgledaju a da se ne osjećate dobro dok su na vašem licu.