Prihvatila ga na Facebooku za prijatelja i tada se njen život pretvorio u pakao

Facebook, Facebook, skype, Facebook, otkaz, Facebook, ljubav, Facebook, aktivacija, Facebook, prijava, servisi, internet, Facebook, zatvor, Facebook, oči, zdravlje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, profil, Facebook, odjava, Facebook, korisnici, Facebook, Facebook, oko, oči, oftamologija, Facebook, Facebook, prijateljstvo, šok, ljubomora, Facebook, test, Facebook, ovisnost, Facebook, presuda, lažni profil, Facebook, dosada, Facebook, špijuniranje, Facebook, zbližavanje, nalazak, silovanje, Facebook, Facebook, objava, ljudi, Facebook, pristojnost, Facebook, profili, blokada, Facebook, vjenčanje, Facebook, profil, Facebook, mitovi, istina, seks, Facebook, laganje, Facebook, ubojstvo, Facebook, virus, oprez, Facebook, povijest, spriječavanje, Facebook, istraživanje, korisnici, status, društvene mreže, Facebook socijalna mreža, prevara, aplikacija, mobilna aplikacija, Facebook socijalna mreža, lažni profil, način, Facebook socijalna mreža, trikovi, dečki, profili, Facebook, objave
... zahtjev za prijateljstvo od izvjesnog Carlosa, onda je ubrzo ostala opljačkana.

Navodno se čovjek predstavio kao talijanski modni dizajner koji živi u Kvinslendu, a 65-godišnja Patricia nije mislila da će joj druženje sa njim doći glave. Ispostavilo se da je on prevarant iz Nigerije koji joj je na prevaru uzeo skoro 100.000 australijskih dolara.

- Nikad nisam bila na web stranicama za upoznavanje partnera i koristila sam Facebook samo zbog posla. Kada mi je stigao zahtjev za prijateljstvo, pomislila sam, to ne može da mi naškodi, zar ne? Tada sam prolazila kroz težak period u životu. Dugo sam bila sama - rekla je ona.

Carlos je tečno govorio engleski, a pošto je bio udovac, sa Patriciom je brzo našao zajednički jezik. Tako je online dopisivanje brzo preraslo u visesatne razgovore telefonom.

Sve dok Patricia nije posumnjala.

- Jednom kada smo razgovarali, imao je drugačiji akcenat nego što sam navikla. Sada kada znam cijelu istinu, bio je to afrički akcenat. Carlos je zapravo bio Nigerijac - rekla je prevarena Patricia.

Kada joj je zatražio 600 australijskih dolara, jer mu kreditna kartica nije bila validna, sumnjičava Patricia mu je ipak poslala novac. Taj dug samo povećavao, čak mu je jednom poslala 7.000 dolara u Maleziju, radi izrade dokumenata.

Tijekom jednog razgovora, čula je Carlosovog odvjetnika u pozadini, što joj je ulilo nadu da je sve regularno i da će joj njen momak vratiti novac. Kada je trebalo da joj vrati novac, rekao je da mu banka ne dozvoljava da joj uplati tu veliku količinu novca, već da će joj poslati poštom i poslao joj je i broj za praćenje pošiljke sa novcem.

Međutim, onda su joj navodno naplatili neke velike naknade na aerodromu za paket pa je i to platila. Kada je njen novac trebalo da joj konačno stigne, dobila je poziv u kojem joj je rečeno da su "Carlos" i njegov odvjetnik doživjeli udes i da im je potreban novac za medicinske račune. Tada je konačno shvatila da je prevarena.

- Nisam mogla više da mu plaćam, to sam mu rekla. Ubrzo nakon toga on se čudesno oporavio, ali ja sam tada prestala da govorim sa njim - rekla je ona.

Patricia je otišla u policiju, ali su oni rekli da ne mogu ništa da učine. Poslije dva mjeseca se opet čula sa "Carlosom", on je rekao da je to samo "užasan nesporazum". Kada mu je rekla da zna da je on prevarant, rekao joj je samo: "Uhvati me ako možeš, draga!".