Preživio pad iz aviona sa 1200 metara, sada vodi pravnu bitku

Preživio pad iz aviona sa 1200 metara, sada vodi pravnu bitku

Danijel Perišić (41) iz Otočca je 8. studenog 2013. čudesno preživio tešku nesreću tijekom padobranske obuke na sportskom aerodromu Lučko, piše Jutarnji list.

On je tada, kao 36-godišnjak, obavio prva dva padobranska skoka, a dan kasnije morao je obaviti još dva. Prvi je prošao u redu, a drugi ga je umalo koštao života. Na 1200 metara zrakoplov je prilagodio brzinu i padobranci su krenuli s iskakanjem. Stariji padobranac prvi je krenuo skakati, ali oko noge mu se pritom zaplela gurtna Danijela Perišića, koji je trebao iskakati nakon njega.

Horor u zraku

Aktivirao je Perišićev padobran koji se napuhao i povukao ga van. On pritom udara u okvir vrata te u bočnu stranu zrakoplova, pri čemu su mu doslovno smrskana rebra i leđni mišić, a lopatica i kralježak također su teško stradali. Horor je, međutim, tek slijedio.

Vrh padobrana se proparao na avion, padobranac je padao velikom brzinom potpuno svjestan, ali teško ozlijeđen i s lijevom rukom koju nije mogao pomicati nemoćan da učini bilo što spasonosno u tom trenutku. Osim toga, slomljena mu je bila lijeva ručica za upravljanje. Zbog ozljeda nije mogao odbaciti glavni padobran i aktivirati pomoćni, a brzina pada bila je sve veća.

- Osjetio sam crnilo pred očima i pomislio da mi je pukla kičma. Otežano sam disao, imao sam jake bolove u prsištu. Pokušao sam micati nogama. Kada sam pogledao gore, vidio sam da mi je padobran otvoren. Uzeo sam nemoćnu lijevu ruku desnom i zaglavio u špagice, a desnom potom uzeo ručku. Instinktivno sam pokušao upravljati padobranom, ali ga nisam mogao usporiti - ispričao je Perišić tijekom sudskog postupka, a prenosi Jutarnji.

Udar je bio žestok i bolan, nekoliko puta se odbio od tla. Život mu je spašen u KBC-u Zagreb.

MUP mu osporava presudu

Općinski sud u Gospiću nepravomoćno je presudio da mu poslodavac, MUP, čiji je bio specijalac na padobranskoj obuci, ima isplatiti nešto više od 350.000 kuna odštete - od toga 261.400 kuna nematerijalne štete, 32.000 kuna materijalne štete, 54.000 kuna troškova postupka, a dosuđena mu je i mjesečna renta od 450 kuna, kao i jednokratna isplata od 12.600 kuna zaostalih obroka po toj osnovi, sve to skupa s kamatama.

No MUP je na presudu uložio žalbu smatrajući da je nesreći pridonio i sam Perišić. Konačnu odluku donijet će drugostupanjski sud, piše Jutarnji list.