FOTO/VIDEO  Preminuo srbijanski glumački velikan Dragan Gaga Nikolić

Dragan Nikolić

Srbijanski glumački velikan dugo se borio sa problemima sa debelim crijevom. Posljednjih dana doktori su davali sve od sebe da ovaj umjetnik dobije bitku za život. Međutim, nakon nekoliko dana disanja uz pomoć aparata, Nikolić je, nažalost, preminuo.

Rođen je 20. kolovoza 1943. godine u Beogradu. Odrastao je na Crvenom krstu, a nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premješten u Ekonomsku školu. Poslije dvije godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Svoju karijeru kao glumac Nikolić je započeo davne 1964. godine sa ulogom u filmu "Pravo stanje stvari". On je u filmu imao manju ulogu, a na kreditima nakon filma potpisan je sa svojim krštenim imenom Dragoslav. Odmah sljedeće godine, on dobija ulogu u televizijskoj seriji "Dovoljno je ćutati" gdje je na kraju u kreditima umjesto njegovog imena Dragoslav greškom upisano Dragan, pa tako njegov nadimak ustvari postaje neka vrsta njegovog umjetničnog imena i od tada on nastavlja da se potpisuje kao Dragan.

Nakon niza manjih uloga, Dragan dobija i prvu značajniju ulogu i to je bila uloga sezonskog radnika čiji je moral prilično diskutabilan u filmu "Kada budem mrtav i beo" iz 1967. godine. Godinu dana kasnije on glumi u filmu "Tri sata za ljubav", a za obje ove uloge nagrađen je diplomom na festivalu u Puli 1968. godine.

Pored filmske karijere Dragan je uporedo razvijao i svoju kazališnu karijeru, pa je tako još od 1969. godine bio član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212. Nikolić se pokazao i kao vrstan improvizator i odličan kazališni glumac, pa je tako imao više od dvadeset zapaženijih kazališnih uloga, gdje je izgradio vrlo uspješnu karijeru.

Zapažene uloge ostvario je u više od trideset filmova, kao što su "Horoskop", "Bube u glavi", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", "Mlad i zdrav kao ruža", "Bez reči", "Kičma", "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva", "Banović Strahinja", "Sezona mira u Parizu", "Nešto između", "Balkan ekspres", "Obećana zemlja", "Poslednji krug u Monci", "Original falsifikata". Svi ga pamtimo kao neponovljivog Prleta iz "Otpisanih". Nagrada "Pavle Vuisić" za životno djelo dodijeljena mu je 2000. godine.