Prehrana najvjernijeg čovjekovog prijatelja

Mali psić
Nekada su psi dobivali kuhanu hranu, ono što ‘ostane od ručka', ali danas se psima u većini slučajeva daje suha, dehidrirana hrana. Hrana koju mi jedemo, čak i ako je jako mesna, ne odgovara sasvim psima. Davanjem suhe hrane može se psu produljiti životni vijek i osigurati mu uravnoteženu prehranu koju će njegov želudac dobro podnijeti. Mnoge vrste pasa imaju osjetljive želuce i ne smiju dobivati hranu sa stola, npr. retriveri i labradori.
Koju hranu odabrati?

U trgovinama hrane za pse obično se nudi hrana različitih proizvođača hrane i više vrsta hrane pa su ljudi često u nedoumici koju hranu odabrati.

Bitno je da hrana bude prilagođena dobi i veličini psa. Štenci imaju drugačije potrebe od starijih pasa. Postoje i posebno prilagođene vrste hrane, recimo hrana za pse s osjetljivim želucom ili hrana za pse koji imaju problema s kukovima.

Kako psu davati suhu hranu?

Suha (dehidrirana) hrana lišena je vode kako bi mogla dulje stajati bez da se pokvari. Ipak, prije nego pas krene jesti potrebno je porciju suhe hrane zaliti vodom koju će hrana upiti i od nje omekšati. Ovo na mnogim pakovanjima hrane ne piše, a jako je važno. Psu dakle jedno 20 minuta prije hranjenja treba u posudu s hranom dodati vode (količina otprilike pola porcije).

Ako pas ne pojede svu hranu nego ju ostavi, najvjerojatnoje dobiva previše hrane. Postoje i drugi razlogi, recimo muški psi u vrijeme tjeranja ponekad odbacuju hranu.

Kada i koliko hrane davati psu?

Pročitajte na pakovanju koju količinu hrane trebate dati svojem psu. Količina najviše ovisi o težini pa ćete psa trebati i izvagati. Neki veterinari predlažu da se hrana rasporedi u dva obroka dnevno, ali većina će ih se složiti da psi trebaju jesti samo jednom dnevno, npr. ujutro nakon prve šetnje. Izuzetak su štenci koji hranu trebaju dobivati češće.

Psi ponekad jedu i travu

Psima u prehrani trebaju dobivati puno proteina, neke vitamine i balastne tvari (neprobavljive tvari koje služe za čišćenje organizma).

Ako primijetite da vaš ljubimac s vremena na vrijeme žvače travu u parku to nije ništa čudno. Na taj način on unosi u sebe balastne tvari. Ponekad će tu travu i povratiti, to je sasvim prirodno jer tako si pas čisti želudac.

Ponekad psi jedu i izmet

Ukoliko primijetite da vam pas jede izmet i to je normalno. Psi ponekad jedu ljudski, mačji ili čak svoj izmet jer tako unose u sebe neke probavne enzime kao i vitamin B1. Nemojte se ljutiti na ljubimca ako jede izmet, ali ga ipak naučite da to ne radi iz higijenskih razloga. Radi li to često dodajte mu u hranu vitamina B i posavjetujte se s veterinarom.

Dodaci prehrani za pse

Omega 3

Za sjaj kože, dodatak zdravih masti i općenito za bolje zdravlje psu se mogu davati omega 3 masti ribljeg podrijetla (iste one koje konzumiramo i mi ljudi)

Neurobion

Stariji psi, pogotovo neke vrste poput retrivera, često imaju problema s kukovima i zglobovima koji ‘odrvene'. Zato je dobro takvim starijim psima davati neurobion tablete.

Postoje i drugi dodaci prehrani koji sadrže vitamine i minerale, npr. kalcij karbonat od Eukanube.

Psi i jednodnevni post

Divlji rođaci pasa, vukovi, imaju takve prehrambene navike da svoju hranu love, a obično ne jedu svaki dan već svaki drugi, a ponekad i dva dana uopće ne jedu. Iz tog razloga postoje pobornici koji tvrde da i psu ponekad cijeli dan ne treba dati jesti.

Iskustvo je pokazalo da se psu ništa loše neće dogoditi ako cijeli dan ne jede, ali mi taj post ne zagovaramo.