Poplave, suše i glad, UN izdao do sada najoštrije upozorenje: Nitko na zemlji neće biti pošteđen

Gabela polje
Gabela polje

U do sada najoštrijem upozorenju UN-a stoji da će čovječanstvo ubuduće biti suočeno s opasnostima poplava, suša, valova vrućine i šumskim požarima, jer se klimatske promjene pogoršavaju.

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama ( IPCC ), objavljen u Ykohami, govori da se utjecaj globalnog zatopljenja već osjeća, a učinak će biti još primjetniji sa svakim povećanjem temperature.

Bijela kuća shvatila je izvješće kao poziv na akciju, te je američki državni tajnik John Kerry rekao da si čekanje ne možemo priuštiti, jer su troškovi nedjelovanja katastrofalni.

Prema izvješću UN-a, doći će do problema s opskrbom hrane, zbog smanjenih uroda pšenice, riže i kukuruza. Istovremeno, promjena klime pojačat će postojeće zdravstvene tegobe, a više će ljudi umirati zbog vrućine, loše prehrane i bolesti.

Nitko na ovom planetu neće biti pošteđen utjecaja klimatskih promjena, rekao je predsjedatelj IPCC-a Rajendra Pachuri na konferenciji za novinare, održanoj nakon panela, javlja BBC.

Stručnjaci UN-a su ocijenili kako bi rast temperatura mogao pridonijeti većem riziku nastanka nasilnih sukoba zbog pogoršanja problema kao što je siromaštvo.

Osim što se i dalje poziva na smanjenje emisija stakleničkih plinova, poziva se na pomoć ranjivima da se lakše prilagode na "već neizbježne utjecaje klimatskih promjena".

Dakle, više nije riječ o spriječavanju, već o pripremanju na neizbježno.

U izvješću se napominje kako će sjever Europe biti ugrožen povećanim rizikom od poplava, kako na obalnim dijelovima, tako i u unutrašnjosti, te valovima vrućine i sušama.

Zadnje je izvješće IPCC-a objavljen 2007. godine, ali nije uspio dovesti do sporazuma u Copenhagenu 2009. godine. Najnovije izvješće naslanja se na prijašnje procjene o rastu temeprature 0,3-4,8 stupnjeva Celzijevih u ovom stoljeću, te rastu nivoa mora 26-82 centimetra do 2100. godine.