Pobijedite nered u kući strategijom 'podijeli pa vladaj'

posuđe, kuća

Proljeće znači cvijeće u cvatu, dane s promjenljivim vremenom - i čišćenje kuće. Organizirajte se kako treba. Razbacani papiri, posuđe naslagano u sudoperu i odjeća po podu mogu vam diktirati raspoloženje i utjecati na vašu produktivnost. Evo nekoliko stručnih savjeta koji će vam pomoći da se borite s neredom.

Gdje početi?

"Prvo, morate uzeti trenutak i reći 'ne tražim savršenstvo već mi je cilj uspostaviti nekakav red'", kaže Marni Jameson, autorica knjige 'House of Havoc'. "Nije problem u tome da se stvari ne ostavljau na svojem jestu već u tome što one uopće nemaju svoje mjesto. Zato se morate pobrinuti da u kući svaka stvar nađe svoje mjesto." Kako biste uspjeli u tome, savjetuje Mary Lambert, autorica knjige 'The Ultimate Guide to Clearing Your Clutter', potrebno je da pogledate oko sebe i napravite listu stvari koje su razbacane ili neuredno postavljene. Jednom kad identificirate problematična područja moći ćete lagano početi s uređivanjem.

Neuredan stol.

Ako vam je radni stol pretrpan, Jameson kaže da je najbolje da račune počnete plaćati putem interneta i tako minimalizirate količinu papira.

Pretrpan ormar.

Lambert kaže da od sve odjeće koju posjedujemo obično nosimo samo 20 posto. Kako biste se riješili nepotrebne odjeće najbolje je da pozovete prijateljicu koja će vam biti arbitar i pomoći u odluci što zadržati. „Svi mi se emocionalno vežemo za stvari koje posjedujemo", kaže Lambert i dodaje: „zato uz pomoć najbolje prijateljice napokon trebate reći zbogom onoj haljini od poliestera za koju ste mislile da će se vratiti u modu."

Nered u kuhinji.

Prema riječima Jameson, jedno od najproblematičnijih područja je kuhinja. Da biste pobijedili nered, najbolje je da složite zajedno sve predmete koji služe istoj ili sličnoj svrsi. Ako pijete kavu, stavite šalice, tanjuriće, džezvu itd., na jedno mjesto.

Jednom kad dovedete kuću u red, slijedite raspored održavanja. „Ako znate da se jedno područje kuće često uneredi, pobrinite se da vam je u po rasporedu čišćenja ono barem jednom ili dva puta tjedno. Osim toga, važan je i dizajn prostorija. Ljudi najčešće griješe kad se zapitaju kako žele da određena prostorija izgleda umjesto da se pitaju za što i kako žele da im ta prostorija posluži. Dizajnirajte prostor prema funkcionalnosti, ne na temelju toga kako će neka slika izgledati u njemu, savjetuje Lambert. „Morate se pobrinuti da kuća bude sluga vama i ljudima koji žive u njoj, a ne da vi robujete njoj."

Autor: Joana Mangune/Metro US