Planeta Zemlja ušla u potpuno novu epohu

planeta zemlja
Trenutna epoha, Holocen je doba 12.000 godina stabilne klime od posljednjeg ledenog doba, tijekom kojeg se razvila ljudska civilizacija. Ali ubrzanje emisije ugljičnog dioksida i podizanje nivoa mora, globalno izumiranje vrsta i transformacija tla zbog deforestacije od sredine 20. stoljeća označavaju kraj tog dijela geološkog vremena, ističu naučnici. Zemlja je toliko izmijenjena da Holocen mora ustupiti prostor Antropocenu, smatraju, piše The Guardian.

"Značaj Antropocena je da ono predstavlja drugačiju putanju za Zemljin sistem", rekao je Jan Zalasiewicz, geolog na Univerzitetu Leichester i predsjednik Radne skupine Antropocena koji je s radom počeo još 2009.

"Ukoliko se naša preporuka prihvati, znači da je Antropocen počeo malo prije nego sam ja rođen. Živjeli smo u Antropocenu i tek sad shvatamo nivo i stalnost promjene", rekao je Zalasiewicz.

"To što smo u mogućnosti ukazati na interval vremena govori nešto o tome kako smo imali nevjerovatan utjecaj na okoliš našeg planeta. Koncept Antropocena omogućuje združivanje svih ideja o promjenama okoliša", rekao je Colin Waters, geolog na Istraživačkom britanskom geološkom institutu.

"Antropocen obilježava novi period u kojem naše kolektivne aktivnosti dominiraju planetarnom mašinerijom. Budući da je planet naš sistem za životnu podršku - esencijalno smo posada najvećeg svemirskog broda - ometanje s funkcioniranjem na ovom nivou je veoma značajno. Ako smo vi ili ja posada na manjem svemirskom brodu, bilo bi nezamislivo da štetimo sistemima koji nas opskrbljuju zrakom, vodom, biljem i kontrolom klime. Ali prijelaz na Antropocen nam govori da se igramo s vatrom, potencijalno uništavajući mod ponašanja za koji je vjerovatno da ćemo požaliti osim ako ne obuzdamo situaciju", rekao je Chris Rapley, klimatski naučnik na univerzitetu u Londonu.

Među kriterijima koji pokazuju da se Atropocen razlikuje od Holocena su i pojave proizvedenih materijala u sedimentima, zajedno s umjetnim radioaktivnim izotopima proizašlim iz testiranja nukleranog oružja i česticama nastalim sagorijevanjem fosilnih goriva, zatim ubrzano izumiranje vrsta, povećanje koncentracije plinova s efektom staklenika, topljenje glečera i porast nivoa mora zbog globalnog zagrijavanja.

35 naučnika koji su glasali 30:3 u korist formalnog imenovanja Antropocena, s dva suzdržana glasa, sljedeće dvije ili tri godine određivat će koji su znakovi za početak Antropocena najsnažniji. Kada se svi potrebni podaci i mišljenja prikupe, i službeno će biti predano nadležnim tijelima kako se i službeno moglo usvojiti postojanje Antropocena.