Pitanja koja ne treba postavljati mladencima prije samog vjenčanja

vjenčanje

Pored svih stvari koje mladenci trebaju obaviti, sigurno im nisu potrebna dosadna pitanja i konstatacije poput: "Jao, ne znam šta ću obući", "Možemo li dovesti djecu?", "Kakvu si vjenčanicu odabrala?" i slično.

Stoga, ukoliko ne želite biti među dosadnim gostima, donosimo vam nekoliko pitanja koja ne biste trebali postavljati kada dolazite na vjenčanje.

1. Mogu li dovesti djecu?

Osim ako mladenci na pozivnici nisu naglasili da možete dovesti djecu, ona vjerojatno nisu pozvana. Izostavljanje imena djece samo je suptilan način da vam mladenci kažu da na svom vjenčanju ne žele djecu.

2. U koliko sati je vjenčanje?

Ovo pitanje je tako jednostavno da je najbolje da pričekate pozivnicu. Tamo ćete naći sve važnije detalje o vjenčanju. Dakle, vrijeme, lokacija i dress code, sve se nalazi u pozivnici. Ukoliko ste pozivnicu izgubili, pitajte nekoga za koga ste sigurni da je pozvan na vjenčanje.

3. Kolika je cijena po osobi?

Ako ste u potrazi za odgovorima na ovo pitanje, vjerojatno radite u skladu s pravilom "pokrijte svoj tanjir" u pogledu darivanja mladenaca. Međutim, ovo nikako ne biste trebali pitati. Neumjesno je mladencima postaviti ovakvo pitanje. Ukoliko već tražite pravi dar za mladence, nemojte sve gledati kroz novac, razmislite o svom budžetu, vašem odnosu prema paru i o onome što bi im se moglo svidjeti. Ako nemate dovoljno novca, kupite im neki poklon unutar svog budžeta i podsjetite se da je vaše prisustvo za mladence već poklon.

4. Ko je još pozvan?

Razumljivo je, pola zabave zavisi od zvanica na svadbi, ali ne smijete biti sebični i odbiti doći na svadbu samo zato što vam se neko od zvanica ne dopada. Zapamtite, to je vjenčanje vašeg prijatelja. Ako želite biti uz mladence, nasmiješite se i podnesite to hrabro.

5. Mogu li dovesti osobu s kojom izlazim?

Iako bi vaš prijatelj sigurno pristao kada biste ga pitali da povedete i svog novog partnera, trebate biti oprezni isto kao i na prvom pitanju. Dakle, ukoliko je poziv upućen samo vama, velike su šanse da ipak ne možete dovesti svog novog partnera.

6. Što trebam obući?

I na ovo pitanje odgovor možete pronaći na pozivnci. Međutim, ako na pozivnici ne postoji dress code, trebate znati da stručnjaci za modu predlažu koktel haljine i pantalone i sakoe za muškarce.

7. Slanje poruka na dan vjenčanja

Ovo nije pitanje, ali dobro je slijediti pravilo: ako nije hitan slučaj, nemojte pisati mladoj ili mladoženji na dan njihovog vjenčanja. Čak ni slatko čestitanje ujutro. To je lijepa gesta, ali oni imaju toliko toga u glavi na taj dan pa je posljednje što im je potrebno da neprestano provjeravaju svoj telefon.

8. Postoje li veganske/bezglutenske/keto opcije hrane?

Osim ako nemate smrtonosnu alergiju na hranu, nemojte gnjaviti mladu i mladoženju o tome šta ćete jesti. Prije nego krenete na svadbu pojedite nešto u slučaju da ne postoji ništa što bi odgovaralo vašoj prehrani. Tužno, ali takav je život.

9. Mogu li birati stol?

Ne. Ako su se mlada ili mladoženja potrudili osmisliti raspored sjedenja za stolom, prilagodite se njihovim pravilima. Vjerujte da su vas već stavili s nekim koga poznajete ili bar s nekim s kim imate nekoliko zajedničkih stvari.

10. Imate li nešto protiv ako malo zakasnim?

Ovo je također bespotrebno pitanje, jer svakome se može desiti neka iznenadna situacija zbog koje će zakasniti. No, ukoliko već zakasnite, kada ulazite uradite to tiho i da vas niko ne primijeti, kako ne biste ometali matičarku pri sklapanju braka.

11. Mogu li nazdraviti? Obećavam da će biti brzo

Oh, hrabri ste za ovo. Osim ako mladenci ne žele da svako kaže nekoliko riječi o njima, nema potrebe da i vi držite govor i zamarate goste.

Izvor: klix.ba