Pet zanimljivih činjenica o obiteljskom životu vukova

vukovi
Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o načinu života ovih predivnih životinja, piše Index.hr.

1. Obitelj

Vukovi su vrlo obiteljski orijentirane životinje. Njihovi čopori obično se sastoje od alfa mužjaka i ženki, potomaka iz prethodnih godina, koji su vukovi pomagači te štenaca iz tekućeg legla. Ponekad će, iako vrlo rijetko, usamljeni autsajder biti dobrodošao u čopor. Čopor se obično sastoji od nekoliko (3-4) pa sve do 20 članova, ovisno o obilju hrane unutar teritorija, koje čopor naseljava.

2. Hijerarhija

Dugo se vremena pretpostavljalo kako se vukovi bore za dominaciju u čoporu te kako zarađuju svoj čin alfa mužjaka i ženke. No, novija istraživanja pokazala su da to baš i nije tako. Vukovi nisu rođeni vođe, već su alfe jednostavno ono što bismo mi u našem svijetu nazvali "roditeljima". Tako roditelji utvrđuju svoju dominaciju samim time što su roditelji. U međuvremenu, mlađi vukovi se obično ne bore za alfa čin, već se raspršuju iz obiteljskih skupina te formiraju one vlastite, na nekom drugom području.

3. Društvo

Iako su vukovi prije svega orijentirani na svoje obitelji, to ne znači da se ne druže s ostalim vukovima izvan čopora. Vukovi su vrlo komunikativni te se koriste raznim zvukovima i govorom tijela, kako bi prenijeli svoju poruku.

4. Mladunci

Baš zato što je vučji čopor obiteljska zajednica, podizanje legla nije samo zadatak majke i oca. Svi vukovi u čoporu sudjeluju u odgoju potomaka, što uključuje hranjenje, skrb nad njima te igranje. Pripadnici čopora također donose hranu za alfa ženke, kada su mladunci tek rođeni pa one ne mogu napustiti brlog.

5. Emocije

Vukovi imaju i snažnu emocionalnu vezu sa svojim prijateljima, a to najbolje pokazuje činjenica da kad neki član čopora ugine, drugi vukovi tuguju. Kod nekih treba i do 6 tjedana da se njihov život vrati u normalu, a depresija se lako može uočiti po pognutoj glavi i repu, sporom hodanju te krikovima.