Pet začina koji mogu pomoći bolje od farmaceutske industrije!

1. Origano

Imate li loš zadah prožvačite malo svježeg origana. Ova je biljka odlična u borbi protiv grlobolje, kašlja, ali i nesanice i glavobolje. Najbolje svojstvo origana jest to da je on jedan od najboljih antioksidansa koje nam pruža priroda. 42 je puta jači od jabuka, 30 puta od krumpira, 12 puta od naranči i 4 puta od borovnica.

2. Bosiljak

Osim što daje odličan okus pizzi i brojnim umacima, bosiljak štiti naš kardiovaskularni sustav. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju čaj od bosiljka kako bi pročistile dišne puteve i ojačali pluća. Ovaj začin odlično ublažava i glavobolje, vrućicu, djeluje smirujuće, te je odličan i za ublažavanje svraba uboda insekata.

3. Đumbir

Ukoliko imate probavnih smetnji kao što su zatvor, mučnina, proljev, plinovi pomozite si s đumbirom. On, naime, poboljšava tonus mišića u probavnom sustavu, te se stoga često koristi i za sprječavanje mučnine uzrokovane kemoterapijom pri čemu je vrlo učinkovit. Neke preliminarne studije su pokazale da đumbir može smanjiti rizik od obolijevanja od raka i Alzheimerove bolesti.

4. Kurkuma

Iako relativno nepoznat začin na našim prostorima, ljubitelji azijske kuhinje znaju ga itekako dobro. Kurkuma je začin jarke narančaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice đumbira. Jak je antioksidans i ima jako protuupalno djelovanje na naš organizam. Kurkuma se često koristi i za ublažavanje bolova u zglobovima, te poboljšanje rada jetre.

5. Cimet

Istraživanja su pokazala da se kod pacijenata s dijabetesom tipa II, koji su dulje vremena svakodnevno konzumirali pola žličice cimeta, znatno smanjila razina šećera u krvi. Cimet je dobar i za reguliranje razine kolesterola u krvi, održava zube i desni zdravima, poboljšava probavu i uklanja začepljenost nosa i ušiju uzrokovane prehladom i alergijama. Cimet na naš organizam djeluje protuupalno i poboljšava cirkulaciju. Ako ste na dijeti, a baš vam se jede dobar komad pite od jabuka, upravo ste našli izliku da se počastite.

Izvor : dnevnik.hr