Paraglajderisti iz Tomislavgrada: Vojo nas je obučavao u hercegovačkim vrletima

... malobrojni duvanjski paraglajderisti − Bože Kovačević, Dražen Petričušić, Miro Šumanović, Marko Pranjić, Krešo Krišto, Marijan Tomić, Igor Mandušić i Zoran Papić.

Odmah sam nazvao poznanika Božu Kovačevića, predsjednika Aerokluba "Tomislavgrad".

- Naravno da znamo Voju Blaževića. Dolazio je kod nas u desetak navrata od 2003. godine. Tada smo ga upoznali jer je došao na smotru ekstremnog letenja na planinama Čvrsnici i Vranu. On je zapravo bio prodavač opreme za paraglajding, predstavnik tvrtke "Ava Sport". I bio je dobar letač. Jedan od rijetkih koji je zajašio Čvrsnicu uzduž i poprijeko. Preko njega smo došli do Brabka Kmezića koji nam je kasnije montirao vitlo. Bio je to Zagrepčanin koji je živio u Sloveniji. A upravo nas je Vojo obučavao. Bio je stvarno neustrašiv, posebice u letenju u tandemu - ističe Kovačević.

Predsjednik Aerokluba ispričao je kako su tada u Hajdučkim vrletima napili Vojislava.

- On se hvalio kako nikada nije pio. A mi imali običaj svratiti na "rulet" u Hajdučkim vrletima. A taj hajdučki rulet sastoji se u tome da se na kolo postavi 40 vrsta pića, po pola litre ili litru, pa što te zapadne. Uključio se i on u igru, pa mi se čini da ga je zapala hercegovačka loza. Sutradan je priznao da mu je to bilo prvo pijanstvo u životu - kaže naš sugovornik.

Bože veli da je Vojislav Blažević zadnjih godina bio čest gost u BiH, letio je na Vranu i Čvrsnici, u Mrkonjić Gradu, Jablanici, Livnu... Ali i susjednom Sinju i Imotskom.

- Ja sam ga doživio, kako bi ti kaza, ka ablečinu - veli u telefonskom razgovoru Dražen Petričušić Zloćo.

- Zajebant, pričalica... uzme bulina pa ga ne pušća. Ali je bio hrabar u letenju - dodaje Zloćo.

Budući da se sada u svakodnevnim razgovorima i medijima prebrojavaju krvna zrnca i ideološka orijentiranost i traže biografski podaci Vojislava Blaževića, pitao sam sugovornike jesu li kod njega zamijetili nešto što bi sada bilo vrijedno spomena.

- Te pojedinosti nas paraglajdere ne zanimaju. Mi smo poseban svijet srodnih duša koji volimo taj svoj hobi. I nikada nitko nikomu ne postavlja dodatna pitanja: odakle si, koje si vjere i nacije, što si do sada radio... Ja samo znam da smo dolazili kod njega u Zagreb, upravo u stan u Gospodskoj ulici, te da nas je fino dočekao. Bila je tu i jedna žena, valjda njegova supruga, koju smo zvali Lilika. I to je to. Mogu kazati da sam iznenađen kada sam vidio njegovo lice u novinama kao mogućeg "bombaša" i terorista - napominje Kovačević.

- I meni je to bilo čudno - kaže Zloćo.

- Ali malo je ljudi na našem prostoru koji neće za novog poznanika postavit pitanja: ko je ovi čovik, koje je vire i nacije, di se rodio, šta radio u životu...? Nisam ja njemu postavlja ta pitanja, nego sebi. Pa mi se učinilo da je "polovnjak" po naciji, pola Hrvat, a pola Srbin ili musliman, i da je ateist. Ali nikad mi nije palo na pamet da bi moga minirat prugu. Đava je čovik. Niko ne zna šta u kojemu čoviku leži. Samo se bojim da ćemo mi paraglajderi doć na loš glas samo zato što je taj Vojo, ako je, postavlja mine - zaključuje naš sugovornik.

Izvor: SlobodnaDalmacija.hr