FOTO/VIDEO  Papa Franjo je osoba godine po izboru magazina TIME za 2013

magazin TIME, politička osoba godine, Papa Franjo, Radhika Jones

Kada je došao na mjesto poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013. godine, odmah je prepoznat od strane javnosti kao drugačiji od svojih prethodnika. Iako obnaša dužnost Pape tek 9 mjeseci i iako je njegova moć u usporedbi sa svjetskim vođama malena, svojim djelima i govorima nastojao je usmjeriti fokus na siromaštvo i one kojima je naša pomoć najpotrebnija - i tako pridobio simpatije mnogih, izjavila je u video intervjuu magazina TIME Radhika Jones.

Osim Pape Franje, TIME je na listu za konkurenciju Osobe godine uvrstio i Edwarda Snowdena, Edith Windsor, Bašar al-Asad i Ted Cruz.

Edward Snowden je 29-godišnji američki obavještajac koji je radio za Američku sigurnosnu agenciju i odjednom napustio svoj posao i prouzrokovao jedno od najvećih curenja informacija koje je doživjela NSA. On je, poput Pape, omogućio javnosti da sazna neke od najpovjerljivih informacija u posljednjih 6 mjeseci. Ali, ono što je najbitnije, usmjerio je pozornost javnosti o narušavanju privatnosti koje je NSA prouzrokovala.

Teksaški senator, Ted Cruz, s druge strane, ilustrira jasnu sliku o onome što se nije dogodilo po pitanju američke Vlade. Njegovo djelovanje dovelo je do podjele među republikancima, ali je stekao podršku svojih birača zbog odanosti svojim stavovima i protivljenju politici i birokraciji Kongresa.