Pao 5 predmeta, otišao u privatnu školu, uzeo diplomu, došao u svoju gimnaziju i upisao idući razred

studenti, stipendije, diplome, studenti, studenti, sveučilište, sveučilište, Posušje, fakultet, studiranje, zdravlje, diploma, škola, razred, stipendije, Čapljina, studenti, vlada sbž, studenti, studentski dom, esad dželilović, studenti, studentski zbor, peticija, studenti, isplata, stipendije, studenti, ispiti, greške, HNŽ, stipendija, studenti, Posušje, studenti, stipendije, studenti, stipendije, Hrvatska zemlja, Natječaj, stipendije, Hrvatska zemlja, stipendije, BIH, Hrvatska zemlja, stipendije, Hrvatska zemlja, studenti, smještaj, Zagreb, stanovi, Čitluk, studenti, pomoć, stipendije, student, javni natječaj
...fizike, kemije, logike i vjeronauka, i od ponavljanja trećeg razreda u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji moglo ga je spasiti samo čudo. Najave tipa "riješit ću ja to bez problema u nekoj drugoj školi" njegovi profesori nisu uzimali previše ozbiljno. Ali, Hrvatska je očito zemlja u kojoj su čuda, uz odgovarajući financijski, politički ili neki treći background, sasvim moguća, piše jutarnji.hr.

Pred sam kraj kritičnog školskog tjedna, 13. lipnja, na zahtjev oca, navodno zbog "nemogućnosti ispunjavanja sportskih obaveza" T. B. se službeno ispisao iz škole koju je, ne s previše blistavim rezultatima, pohađao tri godine. Na sveopće čuđenje cijele zbornice, krajem ljeta vratio se u Prvu riječku sa svjedodžbom Opće privatne gimnazije u Zagrebu o završenom trećem razredu, izdanom 8. srpnja, i zatražio upis u četvrti. Kolci su postali labudovi, odnosno u slučaju vjeronauka čak i trojke.

Međutim, Nastavničko vijeće i sama ravnateljica odlučili su da takva igra neće proći i nesuđenom maturantu zahtjev je odbijen. Slučaj je došao do Ministarstva, aktivirane su inspekcije i razvoj događaja počeo je poprimati sve obrise prvorazredne prosvjetne afere. Prosvjetna inspekcija u početku je naložila Prvoj riječkoj da učenika mora upisati, s obzirom na to da je pohađao drugu školu s istim obrazovnim programom i ima pravo na nastavak školovanja. No, u međuvremenu je Ministarstvo poslalo inspekciju u zagrebačku Opću privatnu gimnaziju kako bi provjerila vjerodostojnost svjedodžbe. Konačno rješenje još se čeka i ishod je za sada neizvjestan.

 

I učenik i njegov otac najavljivali su nam da će problem s jedinicama riješiti negdje drugdje, ali nismo vjerovali da je to moguće. Prema zakonu, posljednjih mjesec dana nastave ne dozvoljava se upis u druge škole. Roditeljske prijetnje nisu nešto neuobičajeno, to je oblik naše svakodnevnice, ali ovakav razvoj situacije nismo mogli ni sanjati. Učenik je imao jedinice iz pet predmeta, od čega je neke iz ključnih predmeta vukao od početka godine. Ispravio ih je u drugoj školi nakon što je nastava već završila, a do 8. srpnja, kada mu je izdana svjedodžba, prošla su samo dva radna tjedna - kaže Jane Schlaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

Nakon toga pokušao se upisati u nekoliko škola i sve su ga redom odbile da bi na kraju došao do nas. Nastavničko vijeće ga je odbilo jer, uz dužno poštovanje prema toj zagrebačkoj gimnaziji, takvu svjedodžbu smatramo nevjerodostojnom. Svi u školi su ogorčeni, čak je i predsjednica Učeničkog vijeća izrazila neslaganje s upisom. Čekamo odluku Ministarstva, ali ako ga upišemo kakvu onda poruku šaljemo ostalim učenicima? Da se novcem može kupiti sve bez imalo truda i učenja? Njegov kolega iz istog razreda zbog negativnih ocjena ponavlja razred, to ne bi bilo fer ni prema njemu ni prema ostalim učenicima. Imamo arhive koje datiraju gotovo 400 godina u povijest i nikada se ništa slično nije dogodilo u ovoj školi - nastavlja.

 

T. B. je u ovoj školi pohađao takozvani sportski razred koji ima prilagođen program i osigurava individualan pristup za vrhunske sportaše. No, nastavnici kažu da on nije spadao u potonju kategoriju. - Bavio se rukometom, a tijekom zadnje školske godine odustao je od tog sporta i prešao u ragbi klub. Kod nas je uobičajena praksa da nas treneri vrhunskih sportaša početkom školske godine obavijeste o planu i rasporedu priprema, natjecanja i treninga. Moraju nam predati svu dokumentaciju, a mi im maksimalno izlazimo u susret. Recimo, ukoliko su vikendom imali natjecanja, ponedjeljkom nema ispitivanja. Po takvom je programu, primjerice, školu završila Ana Jelušić i nije bilo nikakvih problema, dapače. Ali, ovaj učenik nije nam predao niti jedan jedini dokument niti nas je kontaktirao njegov trener - ispričala nam je Jane Schlaunich.

Učenikov je otac upis u zagrebačku privatnu gimnaziju navodno platio 30-ak tisuća kuna, koliko košta godišnja školarina, no taj podatak ne želi potvrditi niti jedna strana. Čuveni citat iz afere Indeks - "tko nema novca, neka uči" - ovdje se može primijeniti i na nižoj obrazovnoj razini.

Za pedagošku mjeru, sin je navodno morao raditi cijelo ljeto da bi otplatio školarinu - zgodan je taj ljetni posao s kojim srednjoškolac može doći do tolikog džeparca, komentirali su neki od profesora u Prvoj riječkoj. No, sve u svemu, ispada da je dečko samo iskoristio rupu u zakonu. Ravnatelj Opće privatne gimnazije Miro Matijaš tvrdi da je ovdje sve legalno, jer je T. B.-u, kao sportašu, statutom škole osiguran poseban status, odnosno polaganje ispita i nakon isteka nastavne godine.

 

On igra ragbi u prvoj ligi, a prva liga je prva liga, bez obzira na to o kojem se sportu radi. Dakle, radi se o vrhunskom sportašu. Donio nam je potvrde i tu nema ništa sporno. Da ga nisam upisao, onda bih ja bio odgovoran. Može se raspravljati je li to etično, ali sve je po zakonu, kao što je i privatizacija bila neetična, a zakonita. Konzultirao sam se s pravnom službom, zakon to dozvoljava i to je problem na državnoj razini. Ova hajka ide u krivome smjeru - tvrdi Matijaš.Ravnatelj okreće pilu na drugu stranu. Kaže da je učenik iz Rijeke u njihovu školu stigao istraumatiziran. - Došao nam je uplakan. U toj školi se valjda nekome zamjerio, očito je bio zlostavljan. Nastavio bi školovanje kod nas, ali se morao vratiti u Rijeku zbog obiteljskih razloga - govori Matijaš.

Na pitanje kako je netko tko vuče jedinice kroz cijelu godinu uspio sve ispraviti u samo dva tjedna, Matijaš odgovara da je samo jedna negativna ocjena bila i na polugodištu.
- Odmah po dolasku pokazao je veliko znanje. Fiziku je već imao naučenu, a matematiku je, uz rad s profesoricom, naučio kroz dva tjedna - kaže ravnatelj Opće privatne gimnazije koju pohađaju 102 učenika. Nakon što je afera s upisom mladog Riječanina odjeknula u javnosti, na površinu je isplivao još jedan sličan slučaj otprije osam godina, dok se ova škola još zvala Druga privatna gimnazija.