Panika u Srbiji: Mještani Zarožja u strahu od vampira, nakon što se srušila stara vodenica

Ne mora on danas ni da bude ovdje, ali ako se vrati, teško nama…

Urušila se stara vodenica najpoznatijeg srpskog vampira Save Savanovića. Kod mještana sela Zarožje strah je toliko ukorijenjen, da čak i lokalni predstavnici vlasti „dijele“ savjete o tome kako preduprijediti da do napada vampira ne dođe.

Bilo je to prvo što je za S media portal rekao odbornik sela Zarožje u Skupštini Općine Bajina Bašta Miodrag Vujetić.

- Jagodića vodenica se srušila, nema je više - priča Vujetić za ovaj portal.

- Mi se plašimo da nije to neko predskazanje, da ne sluti na zlo?! Možda nam Sava Savanović time poručuje da moramo što prije da je obnovimo?!

On ujedno odbijaja ideju da se vodenica najpoznatijeg srpskog vampira, ovjekovečenog u TV drami „Leptirica" koja je snimljena po djelu Milovana Glišića „Poslije 90 godina", možda, ipak, srušila, samo zbog starosti.

Vujetić tvrdi da u Zarožju, ali i u okolnim mjestima, mještani „vrlo dobro znaju da vampiri postoje":

- Vampiri postoje, to zna svako! Oni ljudima piju krv. Ali, problem je što za njih nema granica. Oni lutaju od mjesta do mjesta, traže žrtve... Tko zna gdje je sad Sava? Ne mora on danas ni da bude ovdje, ali ako se vrati, teško nama...

Pitali smo odbornika koliku korist je ovaj kraj imao od brenda „vampir Sava", ali on odbija da na ovaj način komentariše „slučaj":

- Jeste to sve lijepo kad svrate turisti, pa pitaju gdje je vodenica... I lako je sa strane govoriti o tome kako vampiri ne postoje... Al' nisam vidio da je neko, kad su već tako hrabri, zanoćio u vodenici! 'Ajd' to vi meni kažite?

Međutim, činjenica da se vodenica srušila, da je lokalna vlast bila na dobrom putu da „proda" priču o vampiru Savi Savanoviću i van srpskih granica i da tako dopuni skromni budžet, kao i da uloži u stari mlin, govore da je Glišićev Sava još živ i izvan ovih predjela.

- Problem je što vampira ne možeš da uhvatiš - objašnjava Vujetić. - Možeš samo da se zaštitiš od njega glogovim trnjem ili kolcem. I bijelim lukom. Zato bi svako na pragu kuće trebalo da drži glogov trn i bijeli luk...

(Smedia)