Pamuk za donji veš "Victoria's Secret" izrađuju djeca robovi

Victoria's Secret, pamuk, rublje
Ugled tvrtke koja je imidž izgradila najglamuroznijim revijama koje redovno nose najpoznatije svjetske manekenke okaljan je optužbama istražitelja iz Bloomberg News Agency (BMA) koji tvrde kako u skupljanju i obradi organskog pamuka, a to je materijal koji modni brend ponosno ističe na svojim etiketama, sudjeluju djeca koja za svoj mukotrpni rad nisu plaćena. Mali Afrikanci, od kojih su neki stari samo devet godina, pamuk skupljaju u nepodnošljivim uvjetima na poljima siromašne Burkine Faso. Taj se pamuk kasnije pod pokroviteljstvom programa ''Fair trade'' izvozi u Indiju i Šri Lanku gdje se koristi u proizvodnji popularnog donjeg rublja, prenosi Daily Mail.

Istražiteljski tim BMA proveo je šest tjedana u Burkini Faso te otkrio kako na imanjima za uzgoj pamuka rade posvojena djeca farmera kojima je uskraćeno redovno školovanje i bilo kakva novčana naknada. Da cijeli slučaj bude još gori, Victoria's Secret je pod sloganom ''dobro za žene,dobro za djecu koja o njima ovise'' prije nekoliko godina prodavala posebnu liniju donjeg rublja uz tvrdnju kako se kupnjom poboljšava život siromašne afričke djece.

Glasnogovornik najvećeg američkog brenda za donje rublje izjavio je kako u tvrtki optužbe shvaćaju ozbiljno te da je izrabljivanje djece u suprotnosti s njihovim principima. Victoria's Secret u vlasništvu je korporacije Limited Brands i samo prošle godine zaradila je profit od gotovo šest milijardi dolara.