Ovo jeftino povrće nova je hit namirnica

povrće, koraba, jeftina namirnica

Koraba je u 2106. od svjetskih nutricionista proglašena 'it' namirnicom, a budući da nam je na dohvat ruke, nije loše malo se podsjetiti zašto je tako i kako je sve možemo pripremiti.

Nije lijepa, ali je bogata

Koraba pripada obitelji kupusnjača, a potiče iz sjeverne Europe. Okus joj je negdje između kupusa i bijele repe i iako vas neće na prvu osvojiti osebujnim izgledom, znajte da je izuzetno hranjiva. Može biti zelena i ljubičasta. Lišće je bogato vitaminom A pa predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje očiju.

Ovo povrće spada u kategoriju namirnica koje tijelu daje energiju i sprječava umor. No može pomoći kod stabilizacije šećera u krvi, ublažava zdravstvena stanja kao što su hipoglikemija i dijabetes. Također je odlično kod mršavljenja jer je bogato vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanta) te vitaminima A, B, C i K, a siromašno kalorijama. Šalica sirove korabe im oko 36 kalorija.

Kupovanje i čuvanje

Kada birate korabu, gledajte one manje, bez mrlja i pukotina, a lišće također ne smije imati nikakva oštećenja i biti jako uvenulo. Ako je koraba na dodir meka ili listovi žućkaste boje, nemojte je kupiti. Nakon što je kupite čuvajte je u hladnjaku, ali probajte što prije iskoristiti dok je svježa.

Izvor: tportal.hr