Ovo je razlog za to što pšenicu sijemo upravo na svetu Luciju

pšenica

Prema narodnom vjerovanju, ovisno o izgledu iznikle pšenice, odnosno njezinoj gustoći i boji, u idućoj godini bit će bolja ili lošija žetva. Već tradicionalno milijuni ljudi diljem svijeta na blagdan svete Lucije posijat će pšenicu iako možda i ne znaju puno o samom običaju koji je vezan uz Svetu obitelj, piše Večernji list BiH.

On je nastao kada je, bježeći pred Herodovim vojnicima, Marija zamolila težaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su prošli tim putem dok je sijao, piše Tportal.hr. Kada su vojnici stigli do tog mjesta, pšenica je čudesno izrasla, a oni su odustali od daljnje uzaludne potjere. Samo ime Lucija dolazi od latinske riječi lux ili lucis, koja znači 'svjetlo', stoga zapravo simbolizira svjetlo u zimskoj tami.

Uz sve to navješćuje Božić kao rođendan Svjetla, a mnogi smatraju kako je upravo sama sveta Lucija navjestiteljica boljih vremena jer nakon 13. prosinca dani postaju sve duži. Inače, sveta Lucija rođena je u 4. stoljeću u imućnoj obitelji na jugu Italije - na Siciliji. Majka joj je bila jako bolesna, stoga se Lucija molila svetoj Agati da joj pomogne, a poslije je tvrdila kako je majku sama ozdravila vjerom u Boga.

Kao zahvalu za majčino ozdravljenje, Lucija je odlučila razdijeliti svoj imetak siromašnima. Kada je to doznao mladić u kojeg je bila zaljubljena, prijavio ju je vlastima da je kršćanka pa je završila u tamnici u kojoj je mučena. Prema staroj legendi, priča se kako je Lucija bila izuzetno hrabra i odvažna, što se nije svidjelo caru Dioklecijanu.

On je u bijesu rekao da će je otpremiti u kuću bludnica da joj oskvrne čistoću, nakon čega će je napustiti njezin Duh Sveti. Mučitelji su je zalili smolom i zapalili, no vatra ju nije doticala. Na kraju je ubijena mačem, a prema predaji, izvađene su joj oči i stavljene na tanjur.

Zbog svega toga Lucija se danas smatra zaštitnicom očiju i vida. I dok se u većini Hrvatske djeci daruju slatkiši na svetog Nikolu, u Dalmaciji je to običaj upravo na svetu Luciju.

Zanimljiva vjerovanja vezana uz svetu Luciju

U prošlosti se vremenska prognoza za nadolazeću godinu određivala tako da se 12 dana između svete Lucije i Božića stavljalo po 12 kriški posoljenog luka i predviđalo kakvo će vrijeme biti.

Kako bi doznale ime svog budućeg muža, djevojke su znale na 11 papirića napisati imena potencijalnih ženika, s time da su jedan ostavile prazan. Papiriće bi zgužvale i svakog dana odabrale i zapalile jedan, a da prethodno nisu pogledale čije ime piše na njemu.

Papirić koji bi ostao posljednji otvarao se na sam Božić i otkrivao je ime budućeg muža. Ukoliko bi im kao posljednji ostao prazni papirić, to bi značilo da se neće udati.

Najbolji savjeti za sijanje

Namočite pšenicu u mlakoj vodi i ostavite preko noći da odstoji, a nakon toga osušite ju na papirnatom ubrusu.

Stavite sloj vate, koji će upiti višak tekućine, i posijte pšenicu u teglici ili na tanjuriću, no prije na dno stavite zemlju i potom je prekrijte slojem zemlje. Zalijte i stavite na toplo i svjetlo mjesto, no nikako blizu radijatora i izvora topline, da se ne osuši. Zalijevajte ju svaki dan, no nemojte pretjerivati u tome. Dovoljna je žlica vode.