FOTO/VIDEO  Ovo je najdulji stakleni viseći most na svijetu

stakleni most, kina
Viseći stakleni most u Hongyagu u provinciji Hebei otvoren je za javnost krajem 2017. godine. Ovaj 488 metara dug gigant koji povezuje dva planinska vrha u okrugu Pingshan u sjeveroistočnoj Kini već je postala velika turistička atrakcija s koje brojni posjetitelji vole snimati selfije.

Most je širok 4 metara, težak je 70 tona, a napravljen je od 1077 staklenih ploča koje su debele oko četiri centimetara. Dno mu je posve prozirno, pa nije namijenjen osobama koje pate od akrofobije.

Ako vas ne prestraši pogled s visine od 218 metara, onda će vas (ne)ugodno iznenaditi njegovo pomicanje.

Graditelji iz grupe Hebei Bailu priznali su lokalnim kineskim medijima kako se most lagano ljulja, te sa nadaju da će to biti dodatan poticaj za šetnju po njemu.

Most se lagano ljulja dok hodate po njemu (Foto: Profimedia.hr)

Unatoč tome, riječ je o vrlo sigurnom mostu. Svakog dana stručnjaci provjeravaju njegovu stabilnost koji odjednom može primiti do 3000 osoba.

Kinezi tvrde da je ovo najdulji stakleni most na svijetu, da ima najveću prozirnost te da je riječ o najspektakularnijem staklenom mostu za pješake.

Do prije dvije godine najdužim staklenim visećim mostom se smatrao onaj u nacionalnom parku Tianmenshan u središnjoj Kini, koji je zbog preopterećenosti zatvoren nakon samo 13 dana.

Što ima tako posebno u staklenim visećim mostovima provjerite u našoj fotogaleriji te u videu CCTV-a s YouTubea.