Ovo je 8 najelitnijih specijalnih postrojbi na svijetu

elitne postrojbe
Iako je teško međusobno uspoređivati postrojbe iz cijeloga svijeta, postoje neke koje se izdižu iznad drugih svojim popisom uspješnih operacija kao i strahom što ga njihovi neprijatelji osjete kada se moraju suočiti s njima.

8. Pakistanska Grupa za posebne namjene (Special Services Group - SSG) poznata i kao "Crne Rode" zbog crnih beretki. Trening uključuje 60 kilometarski marš unutar 12 sati i 8-kilometarsko trčanje unutar 20 minuta u punoj borbenoj opremi.

U listopadu 2009. SSG komandosi zauzeli su poslovnu zgradu i spasili 39 taoca od talibana.

7. Španjolske Mornaričke snage za specijalno ratovanje (Unidad de Operaciones Especiales - UOE), kako se zovu od 2009., već su dugo jedna od najcjenjenijih europskih specijalnih postrojbi.

Originalno osnovana 1952. kao Amfibijsko-planinska satnija, s vremenom je postala elitna borbena sila za članstvo u kojoj se postotak odbijenih kandidata kreće između 70 - 80%, a nije rijedak slučaj ni da svi kandidati budu odbijeni.

6. Ruska Alfa Grupa jedna je od najpoznatijih timova specijalaca na svijetu. Ovu elitnu antiterorističku postrojbu osnovao je KGB 1974. godine, a danas se nalazi pod njegovim nasljednikom FSB-om.

Ruski specijalci, a posebno Alfe, našli su se pod valom kritika nakon talačke krize u moskovskom kazalištu 2002. godine kada je 129 taoca ubijeno plinom korištenim da bi se neutralizirali otmičari.

5. Francuska Nacionala Žandarmerijska Interventna Grupa (GIGN) obučena je posebno za taočke situacije. Tvrde da su oslobodili preko 600 ljudi od svog osnutka 1973. godine. Zakonom je zabranjeno javno objaviti njihova lica.

Jedna od najneobičnijih epizoda u povijesti GIGN-a je zauzimanje Velike Džamije u Meki 1979. Kako je ne-muslimanima zabranjeno ući u sveti grad, tim od tri GIGN specijalca na kratko se preobratio na islam prije pomaganja saudijskim oružanim snagama u ponovnom zauzimanju džamije.

4. Izraelski Sayeret Matkal kao glavnu zadaću ima prikupljanje obavještajnih podataka te često operira duboko iza neprijateljskih redova. Tijekom selekcije kandidate koji prolaze kroz rigorozne vježbe konstantno promatraju liječnici i psiholozi.

U 2003. izraelski taksist je otet nakon što je odvezao četiri Palestinca u Jeruzalem. Sayeret Matkal su ga locirali i spasili iz deset metara duboke jame u napuštenoj tvornici u Ramallahu.

3. Britanske Specijalne Zračne Snage (Special Air Service - SAS) nose oznaku s poznatim natpisom "Tko se usudi - pobjeđuje".

Kada su ga pitali o ulozi SAS-a u Iračkom ratu, američki general Stanley McChrystal je odgovorio: "Izrazito važna. Ne bismo mogli bez njih."

2. Specijalne Mornaričke Snage (Special Boat Service - SBS) britanske mornarice ekvivalent su američkim Navy SEALS.

Selekcija uključuje naporne testove izdržljivosti, trening u džunglama Belizea, i trening u borbenom preživljavanju koji uključuje intenzivno ispitivanje kandidata.

1. Da bi postao član američkih Navy SEALS, kandidat mora biti u stanju napraviti minimum od 42 skleka u dvije minute, 50 trbušnjaka u dvije minute, i pretrčati 2.5 kilometara u 11 minuta. I sve to prije nego trening uopće i počne.

Business Insider