Ovako pečete pizzu? Nije ni čudo da vam ne uspijeva

pizza
pizza
Vjerovali ili ne, ali tako činite najčešće greške prilikom pečenja pizze i zbog toga vam pizza kod kuće baš i ne uspijeva.

Mrvica soli sasvim je dovoljna

Bez soli, tijesto će biti bezukusno i bljutavo. S obzirom da je tijesto doslovce osnova za dobru pizzu, jako je važno dobro ga začiniti. No, većina jako je štedljiva po pitanju soljenja tijesta, nadajući se kako će sastojci na dati okus pizze, no upravo je to osnovna pogreška, kažu stručnjaci za hranu Dawn Perry i Claire Saffitz iz časopisa Bon Appétit. Naime, baš ona najbolje pizza ima hrskavu i slanu koru. Osim toga, u kupljenom tijestu za pizzu najčešće nedostaje soli, pa je najbolje prvo isprobati kakvo je i nakon toga po potrebi još malo posoliti. No, treba voditi računa i o sastojcima koje stavljate na pizzu; naravno, manje će trebati soliti ukoliko pečete pizzu s inćunima, maslinama ili pak parmezanom.

Ne posežite za valjkom za valjanje tijesta

Nitko od vas niti ne očekuje da ćete se transformirati u pizza majstora koji bez puno muke vrti tijesto u zraku. Naime, samo najbolji od najboljih mogu vrtjeti pizza tijesto visoko iznad glave, no bez obzira koliko ste vješti u tome izbjegavajte valjak za valjanje tijesta. Naime, prilikom valjanja tijesta nastaju mjehurići zraka, pa tijesto na kraju bude gusto i teško. A tijesto za pizzu bi trebalo biti upravo suprotno – tanko i lagano. Stoga je tijesto najbolje razvlačiti rukama, lagano i nježno, sve dok ne dobijete željeni oblik. Osim toga, tko kaže da vaša pizza mora biti okrugla – oblikujte ju kako god želite, može biti ovalno ili čak četvrtasto. Ukoliko je tijesto nemoguće oblikovati, uzrok tomu može biti to da je ste tijesto previše izradili ili je pak prehladno. U tom slučaju ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta te ga nakon toga ponovno oblikujte.

Umak za pizzu

Ako ste već odlučili napraviti sami svoje tijesto, prava je šteta koristiti kupovni umak. Osim toga, umak za pizzu se napravi u svega nekoliko minuta dok je onaj kupovni poprilični sladak te ima dodanog šećera. Na pizzu izbjegavajte peći svježe rajčice. Naime, one se dodaju tek kada je pizza gotova, inače će pizza biti vodenasta, a rajčice se neće ispeći već ćete ne pizzi imati nimalo ukusne tople rajčice. Za umak je najbolje lagano prokuhati konzervu nasjeckanih rajčica s bosiljkom, paprom, češnjakom i soli. No, možete napraviti i svježi umak – u blender stavite rajčicu, češnjak, bosiljak i inćune, izmiksajte te prelijete preko tijesta. Osim toga, nemojte štedjeti na siru pošto je upravo to jedan od ključnih sastojaka na pizzi. Naime, cijeli smisao pravljenja pizze kod kuće je taj da možete uživati u sjajnom okusu kvalitetnih sastojaka.

Više ne mora značiti i bolje

Nemojte pretjerivati sa satojcima, u ovome slučaju više ne znači nužno i bolje. Prema riječima stručnjaka na pizzu ne treba stavljati više od sedam sastojaka. Naime, jednostavne pizze su uvijek najbolje, a ukoliko natrapate sastojke, morati ćete napraviti i jako debelo tijesto koje će sve to moći držati na okupu. Osim toga, pripazite i da se sastojci međusobno slažu jer ako pomiješajte na primjer crne i zelene masline, mozzarelua, ricottu, parmezan, gljive i brokulu zasigurno nećete dobiti finu pizzu.

Trik prilikom pečenja pizze

Vrlo često zaboravljamo na onaj trik s tijestom da ga se prvo nakratko peče, zatim doda sastojke te nakon toga ponovno peče. Naime, upravo tako će vam kora na pizzi ostati hrskava, posebice ako pečete pizzu sa vlažnim sastojcima, poput mozzarelle. U tome slučaju zamijesite tijesto, na kratko ga stavite u pećnicu, nakon toga izvadite, stavite umak i sastojke i ponovno vratite u pećnicu.

Temperatura prilikom pečenja

Pizzu nikada nemojte pokušavati ispeći polako i na niskoj temperaturi. Time ćete dobiti mekanu i gnjecavu koru i nedovoljno pečene sastojke. Stoga ne pokušavajte ispeći pizzu na 170 stupnjeva, već pojačajte pećnicu na 250 stupnjeva i pecite sve dok kora ne potamni i ne postane hrskava a sir se potpuno ne rastopi.

portalplus