Otkrivena tajna Titovog sefa: Pronađeno trideset kilograma zlata, dijamanti...

Prema informaci koja je dostavljena predsjedništvu SFRJ 28. lipnja 1982., iz Memorijalnog centra Josip Broz Tito predano je Narodnoj banci Jugoslavije:

a) Zlato u polugama i prahu, u ukupnoj težini od 29,366 kg;

b) Zlatnici (veliki i mali), ukupno 2.663 komada;

c) Predmeti od zlata, brilijanata i dijamanata koji su pripadali obitelji Karađorđević, ukupno 149 komada;

d) Predmeti od zlata i drugih plemenitih metala koji su poslije rata preuzeti iz trezora Narodne banke Jugoslavije, zaplijenjeni ili nabavljeni iz državnih sredstava, ukupno 251 komad;

e) Numizmatički novac veće vrijednosti, ukupno 1.271 komad;

f) Odlikovanja koja su pripadala obitelji Karađorđević, 13 komada;

g) Posuđe od srebra i srebra sa pozlatom, ukupno 18 kompleta;

h) Ostali predmeti manje vrijednosti (gumbi za manžete, kutije za cigarete, medaljoni, privjesci, značke i dr.), ukupno 83 komada;

i) Gotovina u stranim valutama: 26.219 američkih dolara, 36.000 njemačkih maraka i 2.200 danskih kruna.

Titova odlikovanja, prema odluci Predsjedništva SFRJ, nisu pohranjena u Narodnoj banci Jugoslavije. S obzirom da su neka od tih odlikovanja imala veliku materijalnu vrijednost, predloženo je da obitelj dobije kopije, a da država, ovisno o prirodi odlikovanja, ponudi materijalnu naknadu nasljednicima, dok bi se originalna odlikovanja zadržala u javnom vlasništvu.

Kako je u odluci Predsjedništva ostavljena mogućnost da se dio tih predmeta pretvori u zlatnu rezervu Narodne banke Jugoslavije, ili da se čak proda na aukciji, moguće je i sasvim vjerojatno da tadašnji popis predmeta ne odgovara stanju koje je zatečeno prilikom ulaska državne komisije, prenosi Danas.