Otkrivena tajna ćelavosti

Američki znanstvenici objavili su kako je glavni krivac muške ćelavosti protein koji se veže na receptor na stanicama folikula dlake i tako zaustavlja njezin rast, a otkriće otvara put prema zaustavljanju ćelavosti ili čak preokretanju procesa gubitka kose.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Science Translational Medicine, analizom muške ćelavosti te pokusima na laboratorijskim miševima otkrivena je tajna ćelavosti i počelo se raditi na sredstvima koja će tretirati gubitak kose, prenosi Hina.

Većina muškaraca počinje ćelaviti u srednjoj životnoj dobi i do 70. godine oko 80 posto njih izgubi barem dio kose. Muški hormon testosteron u tome ima ključnu ulogu, kao i genetika. Oni zajedno uzrokuju 'skupljanje' korijena dlake, što vodi u ćelavost.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji analizirali su koji se geni aktiviraju u trenutku kad počinje gubitak kose te su utvrdili da je razina proteina nazvanog prostaglandin D povišena u stanicama folikula dlake na dijelovima glave zahvaćenim gubitkom kose.

U laboratoriju su uzgojeni miševi s visokim razinama proteina i oni su potpuno 'oćelavili', a presađene ljudske dlake prestale su rasti kad im je dodan taj protein.

Voditelj istraživanja George Cotsarelis sa sveučilišnog odjela za dermatologiju rekao je kako je istraživanje u osnovi pokazalo da je prostaglandin povišen na ogoljelim dijelovima glave« i da on blokira rast dlake.

- Time smo identificirali metu terapije muške ćelavost, dodao je Cotsarelis.