Otkriven način kako iz mora dobiti - gorivo

... dovoljno da se energijom opskrbi srednje veliko kućanstvo ili električni automobil za jedan dan.

Tim istraživača s Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) razvio je katalizator kojem je potrebno mnogo manje energije kako bi se pokrenula oksidacija vode koja je prvi korak u disocijaciji vode kako bi se proizvelo gorivo, piše portal Znanost.com.

Sadašnje tehnologije ograničene su velikim potrebama za energijom koja je nužna za proces oksidacije, a to isključuje korištenje morske vode jer nastaje otrovan klor. Tim istraživača vođen Jun Chenom i profesorom Gerryjem Swiegersom uspio je proizvesti umjetni klorofil na provodnom plastičnom filmu koji se ponaša kao katalizator za disocijaciju vode.

- Ovaj fleksibilni polimer može se koristiti u brojne druge svrhe i puno ga je lakše proizvesti nego metalne vodiče. Sustav koji smo razvili mogao bi nam omogućiti stvaranje drugih uređaja koji bi koristili morsku vodu za disocijaciju vode. Fleksibilnost materijala daje mogućnost za izradu prijenosnih uređaja za proizvodnju vodika- rekao je Jun Chen.

Ovo otkriće dovodi znanstvenike korak bliže stvaranju umjetnog uređaja u obliku lista koji bi mogao učinkovito proizvesti vodik.