FOTO  Otkrili ih narkokarteli, balkanska mafija usavršila: U Mostaru otkrivena dva slučaju! Kako rade 'mule'?

droga
... prostorima bivše Jugoslavije, a nekoliko slučajeva otkriveno je i u BiH.

To potvrđuje i nedavno uhićenje Slađane Milošević iz Bosanskog Broda, koja je u vagini prenosila 22 grama heroina, upakovana u kondom. Taj slučaj nije usamljen i od 2010. godine u BiH je otkriveno najmanje pet mula, a sve su bile žene.

Teško otkriti

Mostarska policija je u rujnu 2010. na autobuskoj stanici uhitila državljanku Srbije Emu Silajdžić iz Priboja, koja je u vaginu sakrila 20 grama heroina. Drogu je upakovala u kondom, koji je vezala koncem, čiji joj je kraj doslovno virio iz vagine.

Identičan slučaj u Mostaru je otkriven u siječnju 2010., kada je zaplijenjeno pet grama heroina, a nešto ranije i u Sanskom Mostu. U Orašju je uhićena Adisa Hodžić, koja je policiji priznala da je drogu sakrila u vaginalni otvor. Po dolasku u Policijsku stanicu, sama je izvadila vrećicu sa 10 grama heroina.

Isti slučajevi zabilježeni su u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok je u Srbiji poznat slučaj Marka M. iz Ugrinovaca, koji je 2012. godine preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od prekomjerne količine kokaina u stomaku. Policija je utvrdila da je u stomaku nosio čak 600 grama kokaina.

Marko Nicović, bivši šef Beogradske policije i član Međunarodne policijske asocijacije za borbu protiv droge, kaže da su ovaj način krijumčarenja droge osmislili narkokarteli iz Južne Amerike, a u posljednje vrijeme ga sve više koriste i balkanski krijumčari narkotika.

- Mule se koriste za krijumčarenje heroina i kokaina. Postoje dva modaliteta. Nošenje droge u tjelesnim šupljinama ili gutanje droge. U prvom slučaju, najčešće se kondom napuni sa po 100 ili 150 grama droge pa se gurne u vaginu ili anus i tako se prenosi. Drugi način je transport u želucu, a mule tako mogu da prenesu i do kilogram i po droge - kaže Nicović.

On ističe da je za narkodilere to najsigurniji načini krijumčarenja, jer se veoma teško otkrivaju, dok su za same kurire najopasniji.

Koriste siromašne

- Postoje veliki rizici, jer u slučaju pucanja kondoma, kurir će od te količine droge doživjeti udar na mozak i umrijeće u teškim mukama. Zbog želučane kiseline, još je teže onima koji drogu prenose u stomaku. Upravo zbog toga mule satima ne smiju da jedu i piju, a drogu izbacuju iz organizma uz pomoć laksativa - pojašnjava Nicović.

Prema njegovim riječima, mule najčešće dolaze iz siromašnih obitelji, što narkodileri obilato iskorištavaju. Nicović smatra da je, upravo zbog siromaštva, ovaj način krijumčarenja u porastu i na Balkanu.

- Nažalost, toga će biti sve više i više. Za 100 grama kokaina u zapadnim zemljama može se zaraditi i do 9.000 eura, a mule obično dobivaju oko 10 posto. Za taj iznos neki mjesecima moraju da rintaju - kaže Nicović te dodaje da se dileri običnu pobrinu da mule obuku u skupocjena odijela, sa markiranim torbama, da bi djelovali kao ozbiljni poslovni ljudi i lakše prolazili granične kontrole.

Graničari nemaju rendgen

U Graničnoj policij BiH ne posjeduju opremu za otkrivanje droge u tijelu putnika i kažu da se tek nakon sumnje službenika da se u tijelu nalazi droga, ti putnici vode na liječnički pregled.

- Ne posjedujemo tu vrstu rendgen-uređaja, ali imamo mogućnost da ih koristimo u zdravstvenim ustanovama. Imali smo samo jedan takav slučaj 2012. godine, kada je osumnjičena odvedena na pregled u Županijsku bolnicu u Orašju. Ginekolog je tom prilikom u njenoj rodnici našao kondom sa 23 grama heroina - rekla je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Avaz.ba