Otišla je džihadistima u Siriju i sad prijeti terorom

Aqsa
20-godišnja Aqsa rođena u Engleskoj, koja je pohađala privatnu srednju školu u Glasgowu gdje godina košta 3,500 tisuća funti, udala se za ekstremista i otada je na svom Twitter profilu objavila seriju radikalnih poruka.

Na toj društvenoj mreži Aqsa koristi ime Umm Layth, a glavna slika na njezinom profilu prikazuje crnu zastavu brutalne terorističke skupine Islamistička država.

Njezini tweetovi mržnje uključuju pozivanje drugih da slijede primjer okrutnih činova, poput ubojstva vojnika Lee Rigbyja, bombaškog napada na Bostonskom maratonu i masakra u američkoj bazi Fort Hood u Teksasu.

"Nije se razlikovala od nas. Slagala se dobro sa svima. Kad bi odlučila da će nešto napraviti onda od toga nije odustajala. To je nešto što me oduševljavalo kod nje", kazala je jedna njena bivša školska kolegica.

Na zadnjoj godini Mahmood je navodno postala sve zainteresiranija za islam i počela je nositi hidžab, kupovati vjerske knjige, te pohađati seminare i razgovarati s ljudima na internetu o muslimanskoj ideologiji.

Nakon škole, Aqsa Mahmood je upisala fakultet, no studiranje je prekinula i otputovala u Siriju gdje je započela novi život.

Dok u Britaniji raste strah od džihadista koji se vraćaju u domovinu kako bi izvršili terorističke napade, premijer David Cameron jučer je objavio nove ovlasti koje sigurnosnim službama omogućuju jednostavnije oduzimanje putovnica osobama za koje postoji sumnja da pripadaju radikalnim islamističkim militantima.

Škotska policija i sigurnosne službe potvrdili su kako su informirani o objavama Aqse Mahmood.

Agencije