Osuđen čovjek kojeg se Hrvatska bojala, a onda mu se smijala

Damir Mamić
Damir Mamić

... na terorizam, za što je po zakonu predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora, sudsko vijeće pod predsjedanjem Zorana Kežića ipak mu nije odrezalo zatvorsku kaznu.

Šamil je osuđen na godinu dana zatvora u što mu je uračunat dan u pritvoru, a ostala 364 dana zamijenjena su radom za opće dobro, što konkretno znači da će Šamil, ako presuda postane pravomoćna, odraditi 728 sati dobrotovornog rada, piše Slobodna Dalmacija.

Mamić je bio optužen da je uznemirio građane Hrvatske pozivajući ih preko videosnimke objavljene sredinom siječnja prošle godine prvo na Facebook profilu grupe Revolucionari, a potom i na YouTubeu, na "terorističke napade na objekte Specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave EU-a, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u..."

Mamiću je određeno da mora platiti i 16 i pol tisuća kuna sudskih troškova jer po novom zakonu više ne postoji mogućnost oslobađanja od troškova sve do pravomoćnosti presude.

Na stranu to što vas usred obraćanja otac zove na ručak, na stranu to što je to snimljeno u nekom tinelu, na stranu to što svira etnoglazba, jer usprkos svemu tome, ono što ste rekli i kako ste rekli u tom videouratku, opravdava ovo kazneno djelo za koje ste osuđeni, rekao je sudac Zoran Kežić.